Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mirta9

Marketing

Amazonija

Prekrasan odgovor brazilskog ministra prosvjete američkim studentima…
Sjevernoamerički tisak je odbio objavit njegov odgovor.

Internacionalizacija

Image and video hosting by TinyPic
Tijekom rasprave na jednom američkom sveučilištu, brazilskog ministra prosvjete Cristovama Buarquea studenti su pitali što misli o internacionalizaciji Amazonije. Američki student je primijetio da očekuje odgovor humanista, a ne Brazilca.

Evo što je odgovorio G. Cristovam Buarque:

"Naravno, kao Brazilac se jednostavno protivim internacionalizaciji Amazonije. Kolika god bila nebriga naših vlada za to bogatstvo, ono je naše.

Kao humanist, svjestan opasnosti koja prijeti degradiranju okoliša u Amazoniji, mogao bih zamisliti da Amazonija bude internacionaizirana, kao uostalom i sve drugo važno za čovječanstvo. Ako bismo, u ime humanističke etike, trebali interncionalizirati Amazoniju, onda bismo trebali interncionaliziratii naftne zalihe cijelog svijeta. Nafta je je isto toliko važna za budućnost čovječanstva koliko i Amazonija. Ali usprkos tome, gospodari zalika nafte smatraju da imaju pravo povećati ili sniziti njenu cijenu ili proizvodnju.

Isto tako bi trebalo internacionalizirati financijski kapital bogatih zemalja. Ako je Amazonija zaliha sirovina za cijelo čovječanstvo, nju se ne smije spaljivati voljom jednog vlasnika ili jedne zemlje. Spaljivanje Amazonije je isto tako opasnokao i nezaposlenost koju su izazvali špekulanti globalne ekonomije. Ne smijemo pustiti da samovolja špekulanata upropasti financijske zalihe mnogih zemalja.

Prije internacionalizacije Amazonije želio bih biti svjedokom internacionalizacije svih muzeja svijeta. Louvre ne treba pripadati samo Francuskoj. Svaki muzej na svijetu je čuvar najljepših djela ljudskog genija. Ne smijemo dopustitida tim kulturnim bogatstvom, jednako kao i s prirodnim bogatstvom Amazonije, manipulira ili ga uništi jedan vlasnik ili jedna zemlja. Prije izvjesnog je vremena jedan japanski milijunaš odlučio da se uz njega sahrani slika velikog majstora. Prije nego se to dogodi, trebalo bi internacionalizirati tu sliku.

Dok traje naš susret, Ujedinjeni narodi organiziraju Forum Milenija, ali neki predsjednici država su imali poteškoca pri dolaskuna Forum, zbog problema na granici Sjedinjenih Drzava. Mislim, dakle, da bi i New York, sjedište Ujedinjenih naroda, trebalo internacionalizirati.
Barem bi Manhatan trebao pripadati cijelom čovječanstvu. Kao uostalom i Pariz, Venecija, Rim, London, Rio de Janeiro, Brazilija, svaki grad sa svojom posebnom ljepotom i svojom poviješću trebao bi pripadati cijelom svijetu.

Ako Sjedinjene Države hoće internacionalizirati Amazoniju zbog toga što je opasno ostaviti ju u rukama Brazilaca, hajde da onda internacionaliziramo i nuklearni arsenal Sjedinjenih Država, jer bi SAD mogle njegovom zloporabom izazvati razaranja daleko teža od požara u Amazoniji koji su za žaljenje.

Tijekom međusobnih rasprava američki predsjednički kandidati su zastupali internacionalizaciju šumskih bogatstava svijeta, a da se za uzvrat izbrišu dugovi siromašnih zemalja.

Počnimo dakle tako da upotrijebimo dugovani novac i za iznos tog duga osiguramo svoj djeci svijeta hranu i školovanje. Internacionalizirajmo djecu, i postupajmo prema njima, gdje god se rodila, kao prema bogatstvu koje zaslužuje pažnju cijelog svijeta. Daleko više od Amazonije.

Kada budu svi svjetski vođe postupali sa siromašnom djecom kao s Ljudskom baštinom, djeca neće raditi umjesto da idu u školu, niti će umirati kad bi trebala živjeti.
Kao humanist, pristajem zastupati ideju internacionalizacije Svijeta. Ali dok mene Svijet smatra Brazilcem, borit ću se da Amazonija ostane naša. I samo naša !!!”


Post je objavljen 21.03.2009. u 08:45 sati.