Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anksioznost123

Marketing

Stiglo proljeće

U 12.44 došlo je proljeće. Toplo i hladno, sunčano i oblačno, suho i vlažno proljeće, pa i zdravo i bolesno. Alergije, osipi, upale pluća, ubodi, prehlade, zaraze, herpesi, depresije. 'Teži tjelesni napor trebali bi izbjegavati kroničari i kardiopati. Depresivni pacijenti bi trebali izlaziti što više van, što više na svjetlo, trebalo bi jesti lakšu prehranu, poboljšati vitaminsku opskrbu organizma, laganim tjelovježbama sebe dovest u neko stanje kondicije', rekla je dr. Aida Delić Smrekar, liječnica obiteljske medicine.

Za nestjecanje kondicije kontinentalci još sutra imaju ispriku - mogući snijeg. Ali u nedjelju bi već moglo biti skoro sunčano. A Dalmatinci neka i dalje odmaraju. 'Sljedeći tjedan jutra u minusu, hladna i vjetrovita, a danju do 14 stupnjeva', rekla je meteorologinja Ana Bago. Pa će topla jutarnja odjeća, biti dnevna prtljaga. A treba je sve duže vući, kad je dan sve duži, a još je i imunitet na rezervama. Ali neka je ono nama došlo i donijelo proljetne radosti.
Kako nadvladati proljetni umor?

Osjećate se umorno. Razdražljivi ste, a istovremeno tromi i depresivni. Ne paničarite. Bolujete od proljetnoga umora. Nakon zimskoga sna vašem je tijelu potrebno buđenje. Evo nekih korisnih savjeta.

Izlazak na proljetno sunce blagotvorno djeluje na organizam. Našem je tijelu je dosta zime. Organizam vapi za suncem, ali i drugačijom ishranom. Čvarke je potrebno pod hitno zamijeniti voćem i povrćem. Zdravoj hrani nužno je dodati kretanje na svježem zraku. Radovi u vrtu, šetnja uz more ili trčanje u prirodi.

'Bilo bi dobro obzirom da nam dolazi proljeće, da se svi počnemo kretati u prirodi, da obratimo pažnju na svoje zdravlje, na ishranu, kako bi regulirali svoju tjelesnu težinu, a ujedno bi se i bolje osjećali', kaže viši trener rekreacije Elvir Rakipović.

No, valja biti oprezan i ne pretjerati s rekreacijom. Za zimsku depresiju nema boljeg lijeka od sunca. Proljetno sunce nije izvuklo van samo ljude. I životinje su odlučile uživati u njegovim blagodatima.

Izvor: Dnevnik.hr

Post je objavljen 20.03.2009. u 20:23 sati.