Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gaupe

Marketing

Good night and good luck

Američka politička i povijesna drama. Radnja je smiještena isključivo u interijeru i sve se bazira na dijalogu i drami likova. radnja je smiještena u stodije CBS-a, jedne od tri američke nacionalne mreže toga vremena. Film je osim što se kostimografski i povijesno vraća u to vrijeme sniman je crno-bijelo.
Središnji lik je Ed Murrow , a njemu suprotstavljeni je senator Mccarthny, kojeg ne igra niko i ne pojavljuje se u filmu, nego su korištenoi stvari snimci dotičnoga.
Fil je režirao George Cloony, koji je tu dokazao svoj talent, a mislim da je to bilo njegov redateljski prevjenac. Glumi i srednje sporedni lik. U filmu se još pojavljuju glumci u sporednim ulogama koje poznajemo iz serija Twin Peaks i Preson Break.

U središtu je dokle poznati američki voditeljEd Murrow koji se proslavio u vrijeme ww2 kao politički novinar. On je prvi objavio američkoj naciji da je Britanija oslobođena.


Radnja počinje tako da je da je američni časnik Milo Radulović otpušten iz vojske zbog navodnih veza sa jugoslavenskim komunistima. Dokaz je bilo pismo koje je primio od oca i kojeg nije niko vidio i jer je navodno vojna tajna. Otpušten je bez ikakvog suđenja.
No to nije prvo nečasno djelo senatora McCarthnya koji bez ikakvih dokaza i bez ikakvih indicija optužuje različite ljude da su komunisti. Svi ti ljudi snose sankcije zbog tih optužbi, koja nisu nikakva suđenja.
Murrow se upušta u borbu sa Mccarthnyem koji iza sebe ima vojsku i veliki dio političkog establišmenta.
CBS dopušta Murrowu da se upusti u borbu, svjesni o kakvom se riziku radu, ali istovremeno drže fige u džepu da svaki tren mogu oprati ruke od njega.
Naravno, ta borba nije poštena i nema poslijedice samo na poslovnu karijeru onih koji su u borbi, nego i na njihove privatne živote, jer je borba prljava.
I ta borba postaje prvorazrednedna tema cjelokupne američke unutrašnje, ali i vanjske politike na koju ne ostaju indiferentni i ostali američki mainstream politički mediji, uključujući i novine, koje nediplomatski zauzimaju strane u sukobu.


Post je objavljen 20.03.2009. u 13:07 sati.