Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ribolovrama

Marketing

ZATRAŽENA POMOĆ OD OPĆINE I DRUGI INSTUCIJA

Rješavanje problematike poribljavanja voda


Pošto je JP „ELEKTROPRIVREDA“ HZ HB ,sukladno zakonu o slatkovodnom ribarstvu F BiH obvezna kontinuirano svake godine poribljavati vode kojim ona gospodari iz razloga obeštećenja ribljeg fonda. U posljednjih godina naše udruženje kao i sva druga udruženja imamo problematiku sa istom elektroprivredom koju nikako da riješimo ,pokušavali smo na razne načine skupa sva udruženja ali bahatost rukovodeći iz elektroprivrede dovodi do uništenja ribljeg fonda a da bi to spriječili postoji zajednički dogovor udruženja da pokrenu tužbu protiv elektroprivrede zbog ne obavljanja poribljavanja voda. Naime zbog znanja ista elektroprivreda naše vode kao i druge u zadnje tri godine poribila i svoje zakonske obveze ispunili samo jedne godine, točnije, 2006 godine nisu obavili poribljavanje, 2007 godine obavljeno dana 05.03.2007.god, 2008 godine nisu obavili poribljavanje.

Druga problematika je i u tome što kad poribe ,to odrade ispod propisane količine tj. ne obave po gospodarskoj ribolovnoj osnovi i predviđenim količinama nego po nekom svom programu poribljavanja koji je protiv zakonit i nije mjerodavan i po tom programu raspisuju javni natječaj odabiru ribogojilište i tako obave poribljavanje samo uz našu nazočnost i nadležne inspekcije. Zbog napomene u takvom programu poribljavanja u 2007 godini planirali su i poribili rijeku Rama sa 270 komada koja je količina sramotna i van svaki pravila i ribarske osnove.

Pošto smo se više puta obraćali upućivali prigovore elektroprivredi,održavali zajedničke sastanke a ništa nisu uvažavali dogovore i zakonske propise jedino nam ostaje pokretanje zajedničke tužbe svih udruženja a poznajući financijsko stanje svih udruženja nismo u stanju tako nešto iz financirati. Stoga se vama načelniče obraćamo za pomoć u rješavanju ovog problema i da vas sa istim upoznamo pismeno jer smo usmeno razgovarali jer su mnogi načelnici općina već kod pretpostavljeni u elektroprivredi reagirali i tražili rješenje za svoja udruženja . Ukoliko se ova problematika ne riješi a pošto elektroprivreda ne vodi računa o svojim zakonskim obvezama i nanose direktnu štetu ribljem fondu i udruženjima nanose financijske posljedice,štetu u razvoju ribolovnog turizma .Ne poribljavanje plemenitom ribom koja je predviđena u gospodarskoj ribolovnoj osnovi je samim time davanje prostora razvoj drugi riblji vrsta u Ramskom jezeru i drugim vodama-jezerima tako daje prevladala korovska riba i ciprinidne vrste dok pastrva nestaje jer ne postoje uvjeti za mrijest a ne unose se vještačkim putem pa prijeti smanjenje te salomonidne vrste što je problem kod drugi udruženja još više istaknut.

Druga problematika također koja je istaknuta i nanesena šteta nad ribljim fondom je u rijeci Rama u tome što elektroprivreda svake druge godine vrši probu i podizanje klapni na brani Mluša i tako naglim ispuštanjem vode što je zakonom o slatkovodnom ribarstvu zabranjeno potpuno unište riblji fond i drugi životinjski i biljni svijet u rijeci koji nikad do sada nisu sanirali i obeštetili a
teško da se sam obnovi i za 5 godina. U 2008 godine uspjeli smo takve nezakonite radnje preko nadležne inspekcije zaustaviti i nisu tada vršili ispuštanje vode, znajući da je elektroprivreda kako kažu država u državi pa ne znamo imamo li snage nositi se sa njima mi malo udruženje kao i druga udruženja bez pomoći lokalne zajednice i izvršne vlasti.

Tražimo od vas načelniče da u svom radu i kontaktima sa rukovodećim osobama iz elektroprivrede skrenete pozornost na ovakve protu zakonske radnje i pružite nam pomoć kao i načelnici u drugim općinama koji već poduzimaju mjere. Znajući da ovoj elektroprivredi ističu ili su već istakle određene vodoprivredne i okolišne dozvole te da preko institucija skrenete pozornost i time se ugradi i zaštiti prirodno bogatstvo u Rami. Ukoliko nam ne pružite potporu i pomognete riješiti ove probleme koji su od interesa općine i sviju žitelja, nama ništa ne ostaje nego da dignemo ruke od svega ovog i povučemo se iz rada udruženja jer nismo u mogućnosti sami se nositi sa ovakvim problemima i snositi neku odgovornost.











Post je objavljen 18.03.2009. u 13:14 sati.