Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/protivnasilja

Marketing

Deklaracija iz Kanderstega protiv bullyinga djece i mladeži

Nastavljamo s bullyingom, iako je Vasih komentara doista malo a upravo je skolsko zlostavljanje nesto oko cega se najvise zgrazamo u zadnje vrijeme i sto brine svakog roditelja.

Na inicijativu psihologinje iz Berna, Svicarska, Francoise Alsaker (ciji smo intervju o postavljanju granica objavili ovdje), internacionalna grupa znastvenika je u lipnju izdala deklaraciju na ovu temu: www.kanderstegdeclaration.org (prijevod deklaracije u nastavku)


Deklaracija iz Kanderstega protiv bullyinga djece i mladeži



Kao sudionici Konferencije Udruženih snaga protiv viktimizacije u Kanderstegu/Švicarska od 8.-10. lipnja 2007.g., obvezujemo se na trajni angažman i odlučnost u promicanju zdravih međuljudskih odnosa i prevenciji bullyinga i viktimizacije djece i mladeži.

Razmotrimo činjenice:

- Oko 200 milijuna djece i mladeži širom svijeta danas je zlostavljano od strane svojih vršnjaka.

- Svako dijete i mladi čovjek ima pravo na poštovanje i sigurnost. Bullying je povreda tog temeljnog ljudskog prava.

- Moralna je odgovornost odraslih da osiguraju poštovanje tih prava i promiču zdravo sazrijevanje i razvoj mladih ljudi u odgovorne članove društva. Mnogo je odraslih koji traže bolje razumijevanje i strategije za učinkovito rješavanje problema bullyinga.

- Bullying je oblik agresije koji uključuje zloupotrebu moći u međuljudskim odnosima. Globalno je priznat kao kompleksan i ozbiljan problem. Pojavljuje se u mnogo oblika, uključujući upotrebu tehnologija u nastajanju, i varira ovisno o dobi, spolu i kulturnim značajkama.

- Djeca i mladež koja su žrtve bullyinga pate. Problemi uslijed nasilja od strane vršnjaka i viktimizacije počinju u ranoj dobi, a neki traju cijeli život.

- Poznati su mnogi rizični i preventivni faktori povezani s bullyingom; preventivni programi s ohrabrujućim rezultatima već se primjenjuju u više zemalja.

- Posljedice bullyinga po duševno i tjelesno zdravlje mladih i njihova socijalna i akademska ostvarenja silno se odražavaju na cjelokupni ljudski i društveni potencijal. Cijena bullyinga opterećuje naš obrazovni sustav, zdravstvo, socijalne službe i pravosuđe, ali i našu radnu produktivnost i inovativnost.

- Bullying pogađa i tiče se sviju nas.




Što poduzeti:

- Zaustaviti bullying odmah i svugdje gdje se djeca i mladi igraju, žive i rade.

- Rano početi s prevencijom i nastaviti je provoditi tijekom djetinjstva i adolescencije, ciljajući poznate rizične i preventivne faktore i zalažući se za zdrave međuljudske odnose.

- Obrazovati i omogućiti svima odraslima uključenima u rad s djecom i mladima da promiču zdrave odnose među ljudima i spriječe bullying.

- Koristiti mjere i programe prevencije temeljene na znanstvenim istraživanjima i primjerene određenoj dobi, spolu i kulturi, a u koje će biti uključene obitelji, vršnjaci, škole i lokalne zajednice.

- Osigurati sistem kontinuiranog vrednovanja i praćenja u svrhu evaluacije poduzetih mjera i programa, te jamčenja prava djece i mladeži.



Post je objavljen 18.03.2009. u 13:02 sati.