Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ŠTO SU ZAHTJEVI POLJOPRIVREDNIKA, KOJI SU NA SVOJE TEŠKOĆE POSLOVANJA POZORNOST VLASTI I RESORNOG MINISTARSTVA ŽELJELI SKRENUTI PROSVJEDOM?

Osim reprogramiranja kredita za 50% razlozi za prosvjed poljoprivrednika koji je održan 11.3. 2008. u Zagrebu, sadržani su u više činjeničnih zahtijeva o čemu se iz Udruge mljekara Osječko-baranjske županije kaže slijedeće:

Do sada je isplaćena samo državna premija za mlijeko i to s datumom mjeseca prosinca 2008., a nije isplaćena premija za krave prvotelke, za muzne krave, za krmače, za ovce i koze, za konje i za junad.

U ratarstvu je isplaćeno samo 50% poticaja za sjetvu kukuruza, a ostale kulture u što se podrazumijeva krmno bilje, žitarice, uljarice, šećerna repa, povrće i voće do sada ništa nije isplaćeno.
Zbog spomenute neisplate, porasta cijena repromaterijala, dizanja kamata na poljoprivredne kredite kod komercijalnih banaka, nekontroliranog uvoza poljoprivrednih proizvoda i snižavanje cijena mlijeka poljoprivrednici su u nepovoljnoj i bezizlaznoj financijskoj situaciji.
Za izlaz iz postojećeg stanja predlažu slijedeće mjere:
Definirati točne iznose i datume isplate financijskih
potpora u poljoprivredi i pridržavanje rokova istih
Ovčarima i kozarima vratiti poticaje i zaštititi domaću proizvodnju janjadi te ovčjeg i kozjeg mlijeka
Poštivanje važećih ugovora o cijeni mlijeka
Reprogramiranje kredita po europskim kamatama –2% na 20 godina i uplatu kapitalnih ulaganja do 50% svim poljoprivrednicima.
Rješavanje problema mljekare u Starom Petrovom Selu

Poljoprivrednici u svom zahtjevu traže i slijedeće:
1. Izmjenu zakona o poljoprivrednom zemljištu (kod dugoročnog zakupa da OPG ima prioritet)
2. Omogućiti stočarima kupnju i dugoročan zakup zemljišta po povlaštenim uvjetima
3. Zaštitu domaće proizvodnje i kontrole uvoza: uzeti u obzir količinu i kvalitetu stočarskih proizvoda – mlijeka, mliječnih prerađevina, mesa i mesnih prerađevina, kao i žitarica te povrća i voća
4. Legalizaciju svih poljoprivrednih objekata

Bez navedenih mjera, kaže se u tom dopisu, više nije moguće servisirati obveze koje poljoprivredna gospodarstva u svom poslovanju imaju.
Traži se da se navedeni zahtjevi stave u hitnu proceduru.
« Ako se Vlada i Sabor, te resorno ministarstvo ne očituje o našim zahtjevima, u roku od sedam dana biti ćemo prinuđeni drugim sredstvima upozoriti širu javnost o našim problemima» - piše u dopisu koji je iz Donjeg Miholjca 12.3.2009. iz Udruge mljekara Osječko-baranjske županije poslan Vladi, Saboru i Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.


Post je objavljen 17.03.2009. u 18:18 sati.