Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/doninsvijet

Marketing

Rad



Dana 09.03.2009. godine u Jutarnjem listu objavljen je članak pod naslovom:
LUKSUZ OSVAJA: Zašto slavni daju milijune i napuštaju sjever grada
Već svi znamo da je na Radničkoj cesti izgrađen elitni stambeni blok… te da su tamo stanove kupili Marko Perković, Goran Ivanišević, Igor Tudor itd.
No stan je u istoj zgradi kupio i vlasnik nekog restorana Petar Balov – čija je primarna adresa u Los Angelesu. Čovjek je oduševljen kvartom, visinom stropa, pogledom, mogućnošću da iz auta direktno liftom ulazi u stan, bazenom na terasi… No ipak postoji ALI. Gospodinu Balovu smeta ime ulice. Napominje da bi mu bilo iznimno drago, da se promijeni naziv Radničke ceste jer je, sada neprimjerena za elitnu četvrt.
Mene zbilja veseli da su gospoda zadovoljna svojim stanovima…. svoj su novac zaradili pa je O.K. da uživaju u plodovima svoga rada. Ali mi nije jasno… kako nekome… ako je pošteno zaradio svoj novac može smetati ime te ulice?
Mogu razumjeti da nekima smetaju nazivi imena i trgova jer nose imena osoba s kojima se politički nisu slagali… ali kome to i zašto smetaju radnici?
To ime ih valjda previše podsjeća na radnike, na rad, na trud, na poštenje, na solidarnost.
Danas to nisu vrijednosti koje se slave i kojima se treba ponositi? Sva sreća da u Hrvatskoj nemamo ulicu koja nosi ime Robin Hooda…. jer je i za njega ovih dana ustanovljeno da nije bio heroj – već zločinac. Ali zar su i radnici zločinci da ćemo ih skidati s naziva ulica?
Postali smo tako fini da se sramimo žuljevitih ruku i rada?
Tko mu je izgradio taj luksuzni stan? Tko mu održava taj stan, njegov automobil… a tko to radi u njegovom restoranu?
Pamtim Zagreb iz doba kad je bio grad s dušom. To je grad koji je preživio i još proživljava silovanje…. otrgnuta mu je duša!
Čitam na forumima komentare na ovu temu i ne mogu vjerovati. Desno nastrojeni forumaši tupe kako naziv te ulice podsjeća na boljševizam i zato ime treba skinuti. Žele maknuti ime Radničkoj cesti u ime domoljublja…. da čovjek ne povjeruje!!!!
Zar je rad nešto što je vezano samo uz boljševizam? A kako su to i od čega živjeli naši preci od kada su došli na ove prostore?!!! Sigurno su igrali tenis, pjevali gangu i druga čuda na koncertima i vodili luksuzne restorane… ili su možda ipak krvavo radili da bi preživjeli?
Ovo je direktni udar na sustav vrijednosti. Ovakvim ispadima se omalovažava rad i daje poruka mladima da je rad nešto sramotno.
Gospodinu Balovu poručujem da mu je uzaludna sva lova koju ima….. jer nikada neće biti dostojan imena koje nosi ulica u kojoj je smješten njegov luksuzni stan!



Post je objavljen 16.03.2009. u 23:08 sati.