Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boric

Marketing

SLUCAJ KAMENICA I OSTALI PROTIV REPUBLIKE SRBIJE:KAKO SU BOSNJACI IZ ZEPE POSTALI"LICA IZ BOSNE"

RAMIZ GAKOVIC,noc prije svjedocenja u slucaju KAMENICA I OSTALI PROTIV REPUBLIKE SRBIJE,oka nije sklopio.Kaze,odmotavao je film,sjecao se boravka u srbijanskim logorima Mitrovo Polje i Sljivovica.
Naime,AHMED KAMENICA i SALEM NUHANOVIC,oba zatocenika pomenutih logora,od Srbije traze nematerijalno obestecenje za visemjesecni boravak u pomenutim logorima.
TUKLI I ISPITIVALI
Srbija se brani,tvrdeci kako je ono sto je Bosnjacima bio logor zapravo bio prihvatni centar.Podsjetimo,nakon pada Zepe,avgusta 1995.godine,u Srbiji je spas pokusalo naci oko 800 Zepljaka.Uhvaceni su i zatvoreni u pomenute logore,prihvatne centre.
-Od deset navecer do cetiri ujutro vodili su nas na ispitivanje.Tukli su me i pitali gdje sam ratovao,jesam li pucao...Medju onima koji su nas tukli izdvajam INSPEKTORE VLADU i ZARKA.Na ispitivanje su nas vodili s lisicama na rukama.Posto sam se zalio UNHCR-u i Crvenom krstu-tuki su me!Najvise po rukama-objasnjavao je Gakovic.
Pricao bi on jos o onome sto mu se dogadjalo u logorima Mitrovo Polje i Sljivovica,no sud je zanimalo samo ono sto je imao reci o Kamenici i Nuhanovicu,te o uslovima boravka u,kako u Srbiji misle,prihvatnim centrima.
-Hrana je bila jako losa,narocito prva tri mjeseca.U oko je moglo stati to sto su nam davali za obrok.Ni kupali se nismo.Stalno su nas izvodili na fizicke radove.Mene nisu tukli,a jesu li druge,ne znam-svjedocio je ALIJA NUHANOVIC.
CUVALI IH OD IZBJEGLICA
Sudeci po onome sto je svjedok odbrane SLAVENKO IVEZIC,komandant obezbjedjenja jednog od logora,rekao-zatocenim Bosnjacima je bilo sasvim dobro.I nisu bili u logoru,nego u prihvatnom centru.Imali su najmanje dva obroka dnevno,a obroke su zajedno pripremali zatvorenici i domace osoblje.
-Nas je zadatak bio da brinemo o njihovoj sigurnosti,jer su,nedaleko od njih,boravile izbjeglice iz Republike Srpske i Hrvatske.U pocetku je nedostajalo hrane.Kada su ih doveli u prihvatni centar,u dzepovima su imali jecma,psenice.To su jeli i u Zepi,i na putu do Srbije.Doktori su savjetovali da,posto su izgladnjeli,ne bi trebalo da preteramo s hranom.
Sami su trazili da idu vani na rad,jer su po celi dan bili u sobama i odmarali.U to vreme,vreme sankcija za Srbiju,nismo mogli da im omogucimo bolje uslove-svjedocio je Ivezic.
Zarobljene Bosnjake ispitivali su ljudi iz Drzavne bezbjednosti Srbije i on,Ivezic,tome nije prisustvovao.A doktori su,s vremena na vrijeme,ispricao je,brinuli o zdravlju lica iz Bosne,kako je zarobljene Bosnjake oslovljavao Ivezic.
-Neki od njih imali su i po dve,tri ili pet hiljada nemackih maraka.Stoga smo omogucili da te novce zamene i kupe ono sto im je neophodno-opisao je Ivezic dobrohotnost Srbije spram"lica iz Bosne".
Nastavak sudjenja zakazan je za 8.april.
("Oslobodjenje")

Post je objavljen 16.03.2009. u 12:54 sati.