Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Kardinal Kuharic!

Image Hosted by ImageShack.us
Drinica sa svojom bracom i Kardinalom!

7. obljetnica smrti

I propovijed biskupa Kosica u zagrebackoj katedrali 11.7.2009:

"U kontekstu pritisaka od strane velikih – a kojih ne manjka ni nama u naše dane – kardinal Kuharić je jednom rekao znamenitu rečenicu: „Mali s velikima ne trebaju razgovarati na koljenima, nego na temelju principa!"

Koja proročka rečenica! No, pitamo se, gdje su ti principi danas kad se „podanički mentalitet", o kojem je govorio lani na Dan državnosti kardinal Josip Bozanić, opet i opet vidi na djelu u prihvaćanju diktata ne na temelju vrijednosti (jer su ti česti zahtjevi utemeljeni na protuvrijednostima i bezvrijednostima) već samo na sili jačega!

Tu se prisjećam još jedne rečenice kardinala Kuharića koju je izrekao za vrijeme Domovinskog rata, ali koja jednako vrijedi i u vrijeme mira. On je jasno rekao: „Postoje neke linije s kojih se ne smijemo povlačiti, crte s kojih se ne smije uzmicati." Koje su to crte, koje označavaju zapravo granice ljudskosti, koje pokazuju ne samo naše samopoštovanje nego uopće znače i razdjelnicu između čovječnosti i nečovječnosti? Nije li to glas savjesti o kojem je tako rado govorio kardinal Kuharić?

Neka i ova obljetnica pomogne svima nama, braćo i sestre, da se nadahnemo likom velikoga pastira kardinala Franje – kao što kaže pisac poslanice Hebrejima: „Spominjite se svojih glavara koji su vam navješćivali Riječ Božju: promatrajući kraj njihova života nasljedujte njihovu vjeru." (Heb 13,7) Amen."

Image Hosted by ImageShack.us
Kardinal s 1. Predsjednikom Hrvatske i zadnjim predsjednikom Jugoslavije

Na zalost na internetu nisam uspjela pronaci ni jednu kvalitetnu zajednicku sliku kard. Kuharica i Predsjednika Tudjmana (bez uljeza...)

Post je objavljen 15.03.2009. u 23:15 sati.