Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nogometnitrener

Marketing

Ruska Premier liga

Ovog je vikenda s natjecanjem započela šesta po jačini europska nogometna liga, ruska Premier League. Liga za koju mnogi u glas govore: „liga koja najbrže napreduje“ što i nije čudno s obzirom na kapital koji se ulaže posljednjih godina u ruske nogometne klubove. Ali ulaganja se polako vraćaju s dobrim rezultatima. Ruski klubovi danas predstavljaju važnu pojavu na euro sceni o čemu najbolje svjedoče dva trofeja UEFA Cup-a (Zenit 2007-08, CSKA Moscow 2004-05) u posljednjih nekoliko godina.
Ruska je liga trenutno 6. euro liga (ispred nje su samo lige petice), što je u odnosu na prošlu godinu napredak za 3 mjesta. Naslov ove godine brani Rubin iz Kazana, momčad našega bivšeg reprezentativca Stjepana Tomasa koju predvode dva „veterana“, Sergey Rebrov, Shevchenkov partner iz napada još iz vremena kad je Dynamo K rušio Barcelonu na Nou Campu, zatim kapetan Sergey Semak, te turski internacionalac Karadeniz. Vidljivo je da oni nisu momčad prepuna velikih zvijezda, ali naslov su lani osvojili već par kola prije kraja a i ove su godine čvrsto krenuli u obranu svojeg prvog ruskog trofeja. Inače, Rubin iz Kazana je momčad koja je u svojoj povijesti igrala u 2. ligi (1966) da bi do 1991. godine dogurala čak do 4.lige. U najjačoj su ruskoj diviziji od 2003. godine, a u kupu im je najbolji rezultat četvrtfinale (1998.).
Financijski, a samim tim i igrački, najbolji ruski klubovi su CSKA i Lokomotiv iz Moskve, te Zenit iz Saint Petersburga. Oni su najveći favoriti i ove sezone. No, gledano kroz povijest ove lige (od raspada Sovjetskog saveza ovo će biti 18. sezona) najviše naslova, čak 9, a i ukupno najviše bodova, ima Spartak Moskva. Jedini klubovi koji su nastupali u svim izdanjima najjače ruske lige su moskovski CSKA, Spartak, Dinamo i Lokomotiv te Krylya Sovetov Samara.

Photobucket

Najveće igračke zvijezde ove lige dolaze iz dva najbogatija kluba. Iz Zenita su to Danny–20mil €, Timoschuk–20, Anyukov-10, Denisov-9, Fernando Meira-8, a iz CSKA Moskve Vagner Love (najvjerojatnije buduće pojačanje Chelsea)-22, Zhirkov-20, Akinfeev-17, Krasić-12, Ignashevich te dva brata Berezutski. To su još mnogi igrači, boljim poznavateljima nogometa poznati Odemwingie i Bilyaletdinov iz Lokomotiv Moskve, Pletikosa, Bystrov i Saenko iz Spartaka Moskve i mnogi drugi.
Bit će zanimljivo i na trenerskim klupama gdje će svoje obračune voditi Zico, Kobelev, Michael Laudrup i Dick Advocaat.

Rezultati prvog kola:

Amkar Perm – FK Rostov 0-0
Dynamo M – FK Moskva 1-0
Lokomotiv M – Khimki 1-1
Rubin Kazan – Kuban krasnodar 3-0
Spartak M – Zenit 1-1
Tom Tomsk – Krylya Samara 0-1
S. Ramenskoe – CSKA 0-3
Terek Grozny – Spartak Nalchik 1-0


Post je objavljen 15.03.2009. u 19:02 sati.