Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pilotgirl

Marketing

MSA/ISA

pozdrav! eo ovaj post pišem samo zbog jednog starog frenda koji mi se prije sat vremena javio sms-om.bilo mi je baš drago kad sam vidjela od koga je sms. pošto je rekao da svraća na moj blog i čita ga, odlučila sam njemu u čast napisati post. također sam omogućila i komentiranje anonimnim korisnicima.

ono što je također novo na mom blogu je ovaj karbonski dizajn. otkad se bavim modelarstvom svidio mi se karbon tak da sam blog prilagodila izgledu svog interface-a na kompu ;).

prošli vikend sam bila u žu i iznenadila se kako su se svi promijenili...cure jedva da i mogu prepoznati kolko kurvasto izgledaju, a i dečki su se dosta promijenili. sve se promijenilo tamo...ništa više nije kako je bilo. a tako i treba biti. život ide dalje, a promjene su najčešće dobre, pa kakve god one bile. polako shvaćam da više žu nije moj dom. za par godina to mjesto više neću ni poznavati kao nekada. sada zagreb postaje moj grad. nije da sam oduševljena time, ali to je činjenica koju ne mogu mijenjati. izabrala sam ovaj način života i zrakoplovstvo, a u žu ga ne mogu živjeti.

zadnjih tjedan dana i više mi je bilo izrazito teško zbog nekih događaja i problema koji su me snašli, sad sam malo bolje, ali sumnjam da će završiti na dobro...bar tako izgleda po svemu sudeći. [osoba koja zna o čemu se radi prepoznati će se.]

nadam se da vam se sviđa ovaj novi logotip, sama sam ga radila, kao i inače. usput, što se tiče zrakoplovstva, imam simulator leta flanker 2.5 i skužila sam čak kak da pokrenem avion XD i još neke stvarčice poput uvlačenja i izvlačenja stajnog trapa ili flapsa. još puno moram učit prije nego krenem na misije hehe. valjda ću naučit jednog dana sve...šteta nema manual na hrvatskom jer u tome piše baš sve o suhoju i instrumentima...ma sve...

tema posta - jako važna kompomenta u zrakoplovstvu koju ću razraditi malo detaljnije, a sad samo osnovno:

MSA/ISA - Međunarodna standardna atmosfera/International standard atmosphere

Definicija: zamišljen model atmosfere u kojem tlak, gustoća i temperatura na razini mora imaju određenu vrijednost, a s visinom se mijenjaju po određenim pravilima.

Primjena: kalibriranje instrumenata, uređaja i opreme, aerodinamička ispitivanja i proračuni zrakoplova, motora, uređaja i opreme pri istim uvjetima.

Parametri:
1. 0m MSL (mean sea level, iliti srednja morska razina), h=0m
2. vrijeme bez vjetra
3. tlak zraka: p0=1013 hPa(mb), 760 mmHg
4. gustoća zraka: Ro0=0,12kgs2/m4
5. specifična težina zraka: gama0=1,225 kg/m3
6. temperatura zraka: t0=15°C=288,15°K=59°F
7. pad temerature po visini: 0,65°C/100m, 6,5°C/1000m

eo neke definicije i objašnjenja nekih jedinica:
Tlak zraka je težina zračnog stupa čija je visina jednaka visini atmosfere, a presjek 1cm2.
Gustoća zraka je masa 1m3 zraka.
Temperatura zraka je stupanj zagrijanosti zračne mase.
m3=kubični metar
m2, s2=kvadratni metar/sekunda
m4=metar na četvrtu

Image Hosting by Picoodle.com


Kako sam rekla da ovaj post posvećujem starom jako dobrom prijatelju Filipu, evo jedna slika za njega:

Image Hosting by Picoodle.com
sjećaš se ovoga? ;) :P

hvala i frendu Ivanu M. koji vjerojatno neće pročitati ovaj post, ali je stavio ove fotke na facebook.

pozdrav! Frende, čuvaj se!


EDIT: evo par minuta nakon objavljivanja posta pišem edit da objavim jednu fotomontažu s kojom sam se zabavljala čim sam kupila miš za laptop prošli tjedan. slika se povlači već tjedan dana i više na mojim messengerima i facebooku (koji je sranje koje ne mogu skužit):

Image Hosting by Picoodle.com
i stihovi jedne pjesme prevedeni na hr koji mi se također povlače po istima:
"želim zaspati jer znam da ćemo tamo ja i on postojati"



Post je objavljen 14.03.2009. u 23:12 sati.