Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Nastavlja se borba protiv gusara

NATO će u vode kod Somalije poslati pet brodova koji će potkraj mjeseca sudjelovati u operaciji protiv gusara, priopćeno je u petak iz sjedišta Saveza u Bruxellesu. U operaciji "Saveznički zaštitnik" sudjelovat će brodovi iz Portugala, Kanade, Nizozemske, Španjolske i SAD-a.



Somalski gusari, koji u manjim skupinama super brzim gliserima zaustavljaju brodove, do sada su već zaradili milijune dolara od plaćenih otkupnina. Među zarobljenim brodovima bilo je raznih plovila, od ribarskih koča do saudijskih supertankera.
"U suradnji s drugim državama i međunarodnim organizacijama cilj nam je poboljšati sigurnost komercijalnih plovnih ruta vitalnih za globalno gospodarstvo", izjavio je jedan od zapovjednika novoformirane flote, britanski admiral Mark Stanhope.

Prošlu akciju protiv somalskih gusara NATO je spretno završio neutralizirajući daljnje napade na trgovačke brodove. Potom je djelovanje u Adenskom zaljevu i Indijskom oceanu prepustio EU operaciji. Borba protiv somalskih gusara nije gotova, jer se unatoč svim mjerama predostrožnosti i dalje događaju napadi na moru. Oni se ne mogu riješiti samo vojnim mjerama već i aktivnim učešćem Ujedinjenih nacija i Afričke unije na sređivanju stanja u Somaliji, o čemu je OPSA već pisala u prošlim brojevima Euroatlantskog tjednika.

Post je objavljen 14.03.2009. u 10:57 sati.