Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paluba7

Marketing

Gangsterska petorka

Radnički dom, Radnički trg 2 (kod tržnice), petak 13.03.2009. u 21.00 h

Gangsterska petorka (The Ladykillers)(1955.)

Photobucket

Režija: Alexander MacKendrick
Scenarij: William Rose
Uloge: Alec Guinness, Cecil Parker, Herbert Lom, Peter Sellers, Danny Green, Jack Warner, Katie Johnson

Photobucket

Komični kriminalac, "profesor" Marcus (Guinness), iznajmi sobe kod nedužne i ekscentrične stare dame, gospođe Wilberforce (Johnson), usamljene udovice. Naime, profesor je skupio bandu za sofisticiranu krađu na Kings Cross Stationu u Londonu i stan mu je potreban za kovanje planova, dok je staru gospođu uvjerio da su on i njegovi prijatelji amaterski kvintet i da im je soba potrebna za vježbanje...

Photobucket

Po mnogima briljantna crna komedija čija su najveća snaga odlične glumačke izvedbe, posebno A. Guinness i tada još ne toliko poznati P. Sellers, te odlični dijalozi i sofisticiran scenarij.

Photobucket

Film je škotskoga režisera Alexandera MacKendricka lansirao u Hollywood i proglašen je za jednu od najboljih crnih komedija tog vremena. Film je osvojio dvije BAFTA nagrade za najbolji scenarij (William Rose) i najbolju žensku ulogu (Katie Johnson), a također je bio nominiran za Oscar u kategoriji najboljeg scenarija, ali ga nije osvojio. Čitatelji magazina Total Film 2000. godine su ga svrstali među 36 najboljih komedija svih vremena.

Photobucket

Post je objavljen 13.03.2009. u 08:23 sati.