Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dragaraga

Marketing

Cjelozivotno obrazovanje

Posljednjih se godina puno prica o potrebi obrazovanja kroz cijeli zivot. Jutros sam takodjer slusala o tome.

Zakljucak: mlacenje prazne slame, uz obavezno kolutanje ocima (evo i smajli za potvrdu: rolleyes )

Pocetak je pozitivan i pohvalan. Naravno da treba nastaviti s obrazovanjem i usavrsavati se. No, cjelozivotno obrazovanje po definiciji ukljucuje:
- formalno obrazovanje, to bi bile skole, uglavnom tu se dobije svjedodzba;
- neformalno obrazovanje, tecajevi, satovi, bilo kada i bilo gdje, nema potvrda na kraju, i;
- informalno obrazovanje, sve sto pokupimo citanjem, iskustvom...

Oprostite, ali meni to zvuci samo kao jos jedan dobar nacin da netko izvuce novac na tudju glupost! Zvuci pametno, ali je kad se malo bolje pogleda otkrivanje tople vode. Takodjer je dobar izgovor poslodavcu kad treba nekog otpustit, a nema se razlog koji bi dobro zvucao pred sudom. Dobar je izgovor za dodatno maltretiranje zaposlenika. Dobro dojdje i kad politicari zele reci da imamo previse birokracije koja ne zna ni upalit kompjuter. E pa da moraju, naucili bi!

Osoba koja ne stekne nikakvo novo znanje nakon obaveznog skolovanja, nikakvo iskustvo jednostavno ne postoji. Ili nije zdrava. Ucimo svakodnevno, citanjem, iskustvom, savjetima iskusnijih, promatranjem, tecajevima, dodatnim fakultetima, ma na nebrojeno nacina. Samo je nebo granica i na nama je izabrati hocemo li ganjati dodatne papire ili uciti za vlastite potrebe ili gust ili ponekad jednostavno moramo zbog posla ili obitelji.

Ili recimo ovako. Ako nakon srednje skole zavrsim tecaj francuskog jezika, to znaci da bih ja po tome na trzistu rada trebala biti izjednacena s osobom koja je zavrsila francuski na Filozofskom ili s osobom bez ikakve skole koja je odrasla u Francuskoj te je izvorni govornik?

Platim si tecaj web dizajna pa sam odmah jednako strucna kao netko tko je to studirao?

Do sada sam obavila jednu osnovnu, jednu srednju skolu, jedan fakultet i jedan magisterij. Isla sam i na nekoliko tecajeva stranih jezika, od kojih diplomu posjedujem samo za jedan. Onda auto skola. Kompjuterski tecaj nisam sluzbeno zavrsila, ali bez problema koristim privatno i poslovno. Planiram na tecaj rolanja jer to u djetinjstvu nisam savladala sretan ali znam se klizat i vozim bicikl redovito!

Pravim tipfelere na blogu, slazem jednostavne recenice, koristim sleng, ali se i bunim protiv upotrebe istog, gramatika mi bjezi, rodjena sam zagrepcanka i trebala bih znat hrvatski, al privatno vise volim koristiti svoj lokalni govor sretan Bez tecaja hrvatskog, nikad necu na zelenu granu!

I kaj sad!

Moj najdrazi profesor s fakulteta znao je reci da ima stvari koje moramo znati, a za ono sto ne znamo, postoje knjige i prirucnici.

Post je objavljen 12.03.2009. u 13:59 sati.