Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dextermorgan

Marketing

Red Sands (2009)

Režija:
Alex Turner

Uloge:
Shane West, Leonard Roberts, Aldis Hodge, Callum Blue, Brendan Miller, Theo Rossi, Noel Gugliemi, Mercedes Masöhn



Obična zafrkancija američkih vojnika u Afganistanu oslobodit će nevjerojatnu nepoznatu silu i pokrenuti odmazdu..

Od kreatora kultnog horrora (kojeg nisam gledao :), "Dead Birds", dolazi nam ovaj psihološki/akcijski horror. Oduvjek sam volio ratne horrore poput "Predatora" i "Body Snatchers" remakea. Neznam zašto, ali uvijek su imali popriličnu dozu jeze koja je na mene pozitivno utjecala. Naravno, od početka sam se zainteresirao za "Red Sands" zato što je na IMDB-u bio označen action/war/horror--kud bolje..? I na svu sreću, film me pozitivno iznenadio. Uz brutalno jezivu atmosferu iz gore navedenih filmova, sadrži nekoliko uznemirujućih scena koje na prvi pogled ne izgledaju toliko jezivo, ali kad shvatiš da su neki ljudi navodno imali prilike prisustvovati pojavama tog Djinna, onda se stvarno može dobro naježiti.
Za početak krećem s kritikama. Iako mi se film svidio, ima nekoliko mana. 1. mana - Djinn: previše kompjuterski dizajniran, te se uopče ne uklapa u okoliš tako savršeno napravljen; 2. mana - početak uopče ne djeluje obečavajuće, ali kasnije sve ide prema boljem; 3. mana - gluma je kod nekih likova preloša, no na svu sreću ti likovi brzo umiru :P Još ima nekoliko sitnih zamjerki preko kojih se može proći, ali ovo su najvažnije. No ajmo sad na pluseve.
Akcija počinje od trenutka kad izrešetaju kip tog Djinna i ne prestaje do samog kraja. U svoj toj akciji, autori su uspjeli ubaciti nekoliko creepy scena koje te tjeraju da poskakuješ sa stolice iako nisu previše napadne. To mi je bilo zanimljivo zbog toga što jedine scene u horrorima na koje sam ja poskakivao su bile kad bi nešto naglo iskočilo i sl. Osim toga, gluma (osim kod onih koje sam maloprije spomenuo) je na sasvim solidnoj razini. Već od početka se može odrediti kojem liku želiš smrt, a za kojeg bi da preživi, iako se ta na kraju naveliko promijeni. Taj kraj i tih zadnjih 20-tak minuta koje su mi bile najnapetije su za svaku pohvalu, iako je kraj bio malčice predvidljiv, no na kraju je sve ispalo ok.
Iako će se na IMDB-u naći svakakvi komentari poput "Exremely boring and predictable", i ocijene 4.7/10 koja je preniska, "Red Sands" je sasvim solidno ostvarenje prepuno akcije i zabave. Mislim da ću zahvaljujući ovom filmu pogledati "Dead Birds" kojeg začudo stalno izbjegavam, ali kad-tad mora doći na red..:)

OCJENA: 4/5

Post je objavljen 12.03.2009. u 12:28 sati.