Kava je u Tanzaniji popularna kultura za uzgoj. U okolici Arushe smo posjetili jedno kućanstvo koje se bavi uzgojem iste i koji su to za određenu svotu šilinga ili dolara voljni demonstrirati turistima. Istini za volju, mladac-voditelj nam je išao na živce objašnjenjima kao da mi nismo vidjeli zelene biljke. "Ima te li pitanja ?", "Nemamo." "Dobro, onda ću ja vas nešto pitati...". Tip se uživio a nama je bilo smiješno. Ah, da saznali smo kako se industrijskom obradom gubi aroma i kako je njegov naturalni postupak idealan... bla bla bla.
Stabljike kave. Prema navodima, trebaju hladovinu pa se sade ispod drveća banana. Mogu se naći stabljike i do 50 godina starosti.
Ubrana kava se mora osloboditi ljuske - ručnim radom. Obično to rade žene i pjevaju uz rad. Poslije se ljuštura otpuhuje.
Zatim se kava mora ispeći.
Pa se onda samelje, u istoj posudi gdje se oslobašala od ljušture sa itim alatima, odnosno ručnim radom i uz pjevanje.
Pa se skuha turska kava (iako se ovdje ne zove tako).
Inače, ako naručite kavu u restoranu ili hotelu, dobit ćete ovo... Afrička instant kava.
Jedna vrlo ugodno iznenađenje na ovom imanju su bili kameleoni. Na majici je bio crn...
... a po dolasku na drvo je posmeđio.
Post je objavljen 12.03.2009. u 10:26 sati.