Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossanna

Marketing

Luksuz

Moja mama je bila ta koja mi je uvijek govorila: „Budi skromna“. Pa sam ja eto cijeli život, skromna. Ne znam šta to tačno znači. Možda je najbolje reći da nemam velike apetite. Znam prepoznati sitnicu u životu i biti sretna s njom. I sretna sam što mi glavobolju ne zadaju nerealne želje.

Problem nastane kada si počnem ispunjavati realne želje. Mislim na one realne želje, koje mogu sebi priuštiti, bez da opterećujem ikog drugog njima. Dok sam studirala i nisam imala svoju platu, nije bilo takvih egzibicija. Što je i normalno. Danas ne znam šta me treba spriječiti da si ostvarim neku želju?

I od prošlog ljeta govorim da ću početi lagati ljudima. Reakcije kad kažem da ću ići negdje na ljetovanje su: širenje očiju i usta naprave oblik kao da će izgovoriti slovo O. I obično slijedi pitanje: „Pa kako si to možeš priuštiti?“. Da me to pita neki penzioner ili student ili neka nezaposlena majka, ne bih ni a rekla. Još bi me i stid svu pojeo. No međutim...

Najviše se čude oni koji si takva putovanja mogu priuštiti. Mogu, a neće. Tipa, radne kolege. Ne priušte si pravdajući se da je to luksuz u današnje vrijeme ali zato tebi priušte govore u kojima si ti nerazumna, nerealna i ponajviše sebična. I uvijek me šokira ta količina neprikrivene zavisti i ljubomore. Boga mi, kao da trošim njihov, a ne svoj novac. I uvijek se kasno sjetim da im kažem: „Pa hajde s nama!?“ Šta te spriječava? Stvarno, šta?

Tako da sam ja shvatila da je ljudima danas postalo luksuz - usrećiti sebe. Odvajati od usta da bi se mogao voziti najnoviji tip automobila, to nije luksuz. Ne otići na godišnji odmor da bi se stan renovirao, to nije luksuz. Luksuz je postalo otići pogledati film u kinu, predstavu u pozorištu, otići s društvom na neku večeru, .... Ironično je to da je grabljenje materijalnog danas postalo normalno, dok se ono što je nekad bilo normalno, danas smatra luksuzom.

E pa ne smijem ni zamisliti šta će reći kad im kažem da idem u Zagreb na koncert Beyonce. U najboljem slučaju reći će da sam luda. I sebična.


Post je objavljen 10.03.2009. u 17:41 sati.