Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Predsjednik Mesić o medijaciji između Hrvatske i Slovenije

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, izjavio je danas u Osijeku, kako je na današnjem sastanku hrvatskog državnog vrha i čelnika parlamentarnih stranaka postignut konsenzus o prihvaćanju inicijative europskog povjerenika Ollija Rehna o medijaciji između Hrvatske i Slovenije, ali kao dio puta prema međunarodnom sudu pravde u Haagu.

"Hrvatska prihvaća posredovanje na čelu s Marttijem Ahtisaarijem, ali kao dio puta prema međunarodnom sudu pravde u Haagu", istaknuo je Mesić, dodavši kako "Ahtisaariju neće biti ni malo lako".

Činjenica je da Republika Hrvatska želi u europske integracije i NATO, a činjenica je i da Europa želi proširenje, što znači "da Slovenija zapravo više nije hrvatski već međunarodni problem", kazao je predsjednik Mesić, koji poslijepodne boravi u posjetu Osijeku.

Također je izrazio uvjerenje da će Hrvatska do kraja ove godine biti spremna za ulazak u EU.

"Slovenija očito zaboravlja da je i Hrvatska u bivšoj Jugoslaviji imala, primjerice, pristup do Austrije, a sada je između Slovenija, pa bi po toj logici značilo da Hrvatska treba tražiti koridor za pristup", rekao je predsjednik Mesić.

Naglasio je kako Slovenija i sada ima pristup otvorenom moru, te da je "sa Slovenijom teško pregovarati, posebice jer je slovenski Parlament donio odluku o granici na piranskoj obali".

Post je objavljen 09.03.2009. u 19:04 sati.