Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Resetiranje američko-ruskih odnosa

Američka državna tajnica Hillary Clinton počela je u petak u Ženevi prvi susret s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom šalom, podarivši mu plastično "puce za resetiranje" koji simbolizira nov početak u američko-ruskim vezama, prenose agencije.



Odmah nakon dolaska u dvoranu na 18. katu hotela Intercontinental u Ženevi, gdje ju je čekala nekolicina novinara, Clinton koja je djelovala vrlo opušteno, odvela je Lavrova u stranu i rekla mu: "Imam dar za vas, koji simbolizira ono što su rekli predsjednik Obama i dopredsjednik Biden: želimo početi od ništice". Zatim mu je predala kutiju omotanu vrpcom u kojoj je bila crno-žuta plastična konzola s velikim crvenim pucetom iznad kojega je na ruskom i na engleskom pisalo "resetiranje".

Lavrov se nasmijao i primijetio pogrešku u prijevodu: "Prevarili ste se: tu piše 'preopterećenje'". Ipak je obećao da će dar staviti na stol.Viši američki dužnosnik rekao je kako se nada da će ovo biti prvi u nizu sadržajnih razgovora između dvoje ministara, kao i priprema za sastanak dvojice predsjednika, Baracka Obame i Dmitrija Medvedeva. Dodao je da će glavna tema biti smanjivanje nuklearnih arsenala te da će Hillary Clinton spomenuti i teme u kojima se dvije zemlje razilaze, kao što su djelovanje Moskve u Gruziji i prodaja ruskih raketa dugog dometa Iranu.

"Bitno je što možemo surađivati s Rusima u pitanjima od zajedničkog interesa", rekao je dužnosnik. Clinton je u petak rekla da želi novi početak, ali je dodala da ostaju razlike u pogledu širenja NATO-a i ruskih odnosa sa susjedima.


Post je objavljen 09.03.2009. u 13:33 sati.