Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/malaanja

Marketing

Sjećanje na negdašnji „Pionirski grad“ današnji „Grad mladih“


Jučerašnje prekrasno nedjeljno popodne iskoristili smo za mali izlet u prirodu i tom prilikom posjetili smo „Grad mladih“.
Za one koji možda ne znaju „Grad mladih“ smješten je u istočnoj pod sljemenskoj zoni na području zagrebačke Dubrave.
Obuhvaća 50 hektara ograđenog i hortikulturno uređenog prostora park šume.
Cijeli vanjski prostor perivoja osmišljen je šetnicama, sastajalištima s klupama i stolovima, otvorenim paviljonima, sjenicama, šumskom pozornicom i parkom skulptura
Na otvorenom prostoru sportski su tereni, tri košarkaška igrališta, jedno rukometno i malonogometno, dva mini golfa igrališta te prostor za stolni tenis.
U sklopu prostora „Grada mladih“ izgrađeni su posebni školski objekti s učionicama, kabinetima, kino dvoranom i pozornicom.
Smještaj korisnika osiguran je u većem broju različitih samostojećih objekata, namjenski građenih za prihvat djece u organiziranom boravku.
Ovdje se svakodnevno organiziraju razno razne aktivnosti za djecu kao što su : škola u prirodi, šuš programi, program za vrtiće itd.

A kako smo se mi proveli neka ovaj put umjesto nas govore slike:



Inače „Grad mladih“ se je do Domovinskog rata zvao „Pionirski grad“ i bio je jedinstveni kompleks za boravak osmoškolaca iz cijele Hrvatske.
Bio je u edukativno prosvjetnoj funkciji, njegovi programi bili su dopuna i pratnja školskih nastavnih programa
S radom je počeo 1951 godine i sve do Univerzijade nije bilo većih zahvata obnove i proširenja.
Tokom Domovinskog rata „Grad mladih“ bio je utočište za mnoge.
Kroz njega je prošlo 26.000 pripadnika Zbora narodne garde i MUP-a a od 1992 „Grad mladih“ bio je privremeni dom za mnoge prognanike iz Vukovara.
Nažalost „Grad mladih“ u vrijeme i nakon Domovinskog rata bio je dosta devastiran.
Tek zadnjih par godina počela je njegova obnova i on polako poprima negdašnji izgled iako je još to daleko od onoga kako je bilo prije 1991 godine.

Za kraj pitanje za Vas dragi naši dobri ljudi.
Da li ste kao djeca ikada organizirano sa školom bili na izletu u „Gradu mladih“' Ako jeste u koje je to vrijeme bilo i koja su Vam sjećanja na taj mali raj maloga Grada u prirodi?


.




Post je objavljen 09.03.2009. u 08:00 sati.