Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

PREOBRAŽENJE & "PAKET MJERA" ZA IZLAZAK IZ KRIZE


Razmišljanje uz 2. korizmenu nedjelju

Čitanja: Post 22,1-2.9a.10-13.15-18; Rim 8,31b-34; Mk 9,2-10

Onaj čudesni događaj Isusova preobraženja, kako nam ga je prenio evanđelist Marko, nije nimalo slučajan ni u jednom detalju. Naravno, ništa u Isusovu životu nije slučajno, ali tu je očito kako je Isus to sve precizno isplanirao i izveo. Uzeo je samo trojicu svojih učenika - Petra, Jakova i Ivana - i odveo ih je daleko od grada, buke, stresa i mnoštva, na visoku goru, u osamu. Tu im je omogućio da vide, da osjete i dožive Njega, svojega učitelja - u budućoj slavi! Zatim, apostoli su vidjeli kako glavni predstavnici Staroga zavjeta, Mojsije i prorok Ilija, razgovaraju s Isusom. I - ovo je posebno važno - odjednom, iz oblaka koji ih je zasjenio čuli su glas (s) Neba: "Ovo je Sin moj, Ljubljeni! Slušajte ga!"

Ta zgoda nam je svojevrstan podsjetnik na onaj veliki i važni starozavjetni događaj na brdu Sinaju, gdje Bog u oblaku, uz munje i gromove, predaje Mojsiju Deset zapovijedi: "Ja sam Gospodin Bog tvoj...!" A ovdje, u potpunom miru Bog izgovara, tj. daje samo jednu, jednu jedinu "zapovijed": "Ovo je Sin moj, Ljubljeni! Slušajte ga!"

Zašto je to sve Isus izveo, što je time htio? Zar nije njegovim učenicima već bilo jasno da je on Sin Božji i da ga trebaju slušati? Tu dvojbu riješio je sam Isus, ali onako usput, kao slučajno - a zapravo kao vrstan pedagog i psiholog! Odgovarajući apostolima na pitanje o Iliji, kaže da u Sv. pismu "piše o Sinu Čovječjem da će mnogo PRETRPJETI i biti PREZREN". Dakle, to je bitno: nakon što su ga vidjeli preobraženog, proslavljenog - On im govori o muci, patnji, trpljenju, progonu, preziru... Oni nisu tada bili svjesni da te dvije krajnosti imaju veze jedna s drugom, da su patnja i proslava povezane, da se po muci i smrti dolazi do uskrsnuća! Zato je Isus htio da se poslije - i kad bude stajao pred Pilatom osuđen, kad bude bio popljuvan i ponižen, pritisnut teškim križem, u mukama na sramotnom drvetu među razbojnicima... - oni svega toga sjete, tj. da u vrijeme njegove muke, u njihovoj duši i umu odjeknu riječi s Neba: "Ovo je Sin moj, Ljubljeni! Slušajte ga!"

A što nama danas znače te riječi i taj događaj Isusova preobraženja? Prvo, to je jamstvo našega preobraženja, i, drugo, to je nama poziv na preobrazbu svijeta Kristom, tj. evanđeljem. A kako ćemo to postići? Imamo recept - jer i za nas vrijedi onaj glas (s) Neba: Slušajte moga ljubljenog Sina! Ali što znači "slušati Isusa"? On nam je sâm to objasnio rekavši: "Još blaženiji oni koji slušaju riječ Božju i VRŠE JE!" Štoviše, Isus je svu širinu, visinu i dubinu Riječi Božje, tj. sve Božje zapovijedi sveo na jednu jedinu - LJUBAV! To je, kao u jednostavnu formulu, sjajno sažeo Sv.Pavao: "Sav je Zakon u jednoj riječi: Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga!" A Sv. Ivan je još konkretniji: "tko ne ljubi bližnjega, ne ljubi ni Boga!"

Dakle, taj glas (s) Neba, taj poziv da slušamo Isusa - to je zadaća kršćanina svaki dan, u svakom trenutku života, to je naša domaća i školska zadaća: preobrazba svijeta evanđeljem, Isusovim Zakonom ljubavi! Međutim, jesmo li mi sposobni to činiti? Mogu li kršćani danas biti "svjetlo svijeta"? Da bismo to mogli uspješno činiti, najprije se mi sami moramo preobraziti! Kad u mraku ni jedna svijeća ne svijetli, svi se spotiču, posrću i padaju, nitko ne zna put i ne vidi izlaza...

Dakle, unatoč našem poslanju, svjesni smo vlastitih nedostataka i znademo da nam trebaju mnoge preobrazbe. Evo npr.:
- je li moguća preobrazba djece da u znanju budu prvi...?
- je li moguća preobrazba mladih da subotom navečer ne divljaju po gradu i da nedjeljom dođu na misu...?
- je li moguća preobrazba da krizmanici nastave povezanost s crkvom...?
- je li moguća preobrazba da Gospić i Senj ne budu "lički Amsterdam"...?
- je li moguća preobrazba da muškarci shvate da je i njihovo mjesto u crkvi...?
- je li moguća demografska preobrazba Hrvatske, a posebno Like...?
- je li moguće da… evo primjer iz osn. škole: dijete nije napisalo zadaću jer mu nema tko pomoći pa kaže učiteljici: "Tata radi, a mama mora na aerobik!" Dakle, je li važnija "preobrazba tijela" ili preobrazba djetetova duha i uma?!

Zato nas riječ Božja upozorava da Isusa slušamo! Isusovo evanđelje je put za preobrazbu našega osobnog, obiteljskog, crkvenog i narodnog života. Isusova Radosna vijest u životnoj praksi najbolji je "antirecesijski paket mjera za izlazak iz krize"! Glas (s) Neba nas upućuje na Isusa i kaže: "Ovo je moj ljubljeni Sin! Ako želite preobrazbu - Njega slušajte!" To znači da će(mo) do preobrazbe doći samo ako ISUSU kažemo: "Bit ću program tvog kompjutora!" O tome ovisi naša sadašnjost i budućnost; odnosno, naša vremenita i vječna sreća ne ovisi o primanju u NATO, nego o tome hoćemo li poslušati Isusa!



Post je objavljen 08.03.2009. u 10:21 sati.