Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Ministri Gates i MacKay o novoj strategiji u Afganistanu

Ministri obrane SAD i Kanade, Robert Gates (slika) i Peter MacKay, su u Washingtonu razmatrali novu strategiju rata u Afganistanu, koju američka administracije upravo razrađuje a trebala bi biti dovršena u travnju.

"Rekao sam mu da se na reviziji još radi i da prikupljamo ideje od saveznika", rekao je Gates nakon razgovora u četvrtak, dodajući kako je tražio savjete od MacKaya, prema transkriptu iz Pentagona.

Američka revizija strategije u Afganistanu, trebala bi utvrditi veličinu "strane vojne nazočnosti" i načine za unapređivanje suradnje između međunarodne vojne i civilne komponente u toj zemlji, kazao je Gates.

Sastanak u Pentagonu je održan nekoliko dana nakon što je kanadski premijer Stephen Harper izjavio da NATO snage nikad neće osigurati pobjedu protiv pobunjenika u Afganistanu, već je potrebna afganistanska vlada koja će moći izaći na kraj s pobunjenicima.

Njegove su ocjene naišle na kritike u nekim dijelovima Kanade, no ministar MacKay je ustvrdio u četvrtak da su Harperove ocjene u skladu sa stajalištima američke administracije, kako sama vojna sila nije dovoljna za uspjeh, već je potrebna i dobra civilna vlast.

MacKay je također kazao da Ottawa podržava planove SAD-a za regionalni pristup sukobu, u kojem bi svoju ulogu imao i Pakistan.

Gates je izrazio sućut MacKayu za nedavnu smrt tri kanadska vojnika u Afganistanu, s čime je broj kanadskih gubitaka u toj zemlji povećan na 111. Kanadski kontigent u misiji NATO-a u Afganistanu (ISAF) broji oko 2.750 vojnika, koji bi se prema odluci parlamenta u Ottawi trebali povući do kraja 2011. godine.

Odgovarajući na pitanja novinara, MacKay je isključio mogućnost zadržavanja kanadskih borbenih snaga u Afganistanu nakon 2011., ali je najavio značajan kanadski angažman na druge načine u Afganistanu.

Dok je Kanada odredila rok za povlačenje svojih snaga iz Afganistana, SAD povećava sadašnji kontigent od 38.000 vojnika s dodatnih 17.000, koji bi trebali polučiti sličan učinak kao i strategija jačanja američkih snaga u Iraku početkom 2007., koja je pridonijela suzbijanju pobune i nasilja.

Post je objavljen 06.03.2009. u 11:54 sati.