Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Jandroković zahvalio Italiji na potpori Hrvatskoj za uključenje u NATO i EU

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković (slika) izrazio je veliko zadovoljstvo razgovorom s talijanskim kolegom Francom Frattinijem u četvrtak u Rimu, kojem je nazočio i premijer Ivo Sanader, te zahvalio Italiji na potpori Hrvatskoj za uključenje u NATO i Europsku uniju.

U izjavi za novinare nakon susreta Jandroković je kazao kako je u toj prigodi ocijenjeno da su hrvatsko-talijanski bilateralni odnosi odlični, bolji nego ikad, te kako su danas dosegnuli gotovo partnersku razinu.

On je u ime hrvatskog izaslanstva zahvalio Italiji na čvrstoj potpori Hrvatskoj "na putu u NATO i punopravno članstvo u Europskoj uniji".

"Nema sumnje da će Hrvatska na summitu NATO-a u Kehlu i Strasbourgu već biti punopravan član toga saveza", naglasio je Jandroković.

Dodao je kako su se glede slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om obje strane složile da je riječ o bilateralnom graničnom pitanju koje nije dio pregovaračkog procesa i samim time ne bi smjelo zaustaviti hrvatski pregovarački proces.

"To pitanje svakako treba odvojiti od hrvatskih predpristupnih pregovora", izjavio je hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija, dodavši kako se večeras razgovalo i o detaljima u kontekstu rješavanja tog pitanja.

"Hrvatska ima snažnu talijansku potporu te vjerujem da ćemo uz tu potporu, ali i drugih prijateljskih zemalja pronaći rješenje koje će omogućiti da Hrvatska nastavi pregovore, da ih završi te da se u jednom odvojenu procesu riješi hrvatsko-slovensko granično pitanje", zaključio je Jandroković.

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini naglasio je kako je ulazak Hrvatske u NATO već "gotova stvar" s obzirom na to da je "procedura već definirana".

"Unatoč slovenskoj blokadi pregovora Italija podupire ulazak Hrvatske u Europsku uniju, što bi se moglo dogoditi do kraja 2010.", poručio je Frattini. Dodao je kako očito postoje problemi u hrvatsko-slovenskim bilateralnim odnosima te kako će Italija pomoći, u europskom duhu, da se pronađe pravo rješenje.

Hrvatski i talijanski ministar vanjskih poslova doputovali su sinoć u Rim pošto su danas u Bruxellesu sudjelovali u radu ministarskog sastanka NATO-a.

Post je objavljen 06.03.2009. u 11:46 sati.