,nepoznatizagreb.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

"Drek river"

Dragi moji čitaoci, poznato vam je da volim zabadati nos u razna mjesta diljem Zagreba kud običan puk baš i ne zalazi često ... a ovaj put, proteklu subotu, sam se žrtvovao za vas i otišao na mjesto na koje velika većina vas sasvim sigurno neće nikada znači - obišao sam drugi po veličini zagrebački vodotok zvan eufemizmom "odvodni kanal" ili pak poznatijim narodnim imenom "drek river".

Dotični kanal je građen još davne prve polovice prošloga stoljeća kad je potok Medveščak (koji tokom svog toka kroz centar grada skuplja otpadne vode) nadsvođen na potezu od Ksavera sve do Branimirove ulice pa dalje ispod sadašnjeg Autobusnog kolodvora (iza kojeg je nekad, između Držićeve i Strojarske ulice, postojala ulica znakovita imena Kanal i po kojoj je čitav kvart između Strojarske ulice i Radničke ceste dobio istoimeno ime koje danas iščezava) pa sve do raskršća Radničke ceste i Slavonske avenije gdje je izlazio na svijetlo dana kao smrdljiva rječica puna otpada i štakora i nad kojom su redovito lijetali riječni galebovi. "Drek river" je zatim tekao uz Kozari bok (koji možda najviše tom kanalu duguje besprizornu reputaciju najmanje privlačnoga zagrebačkog kvarta), tamo se u njega ulijevao potok Bliznec, i dalje su nastavljali zajedno pored naselja Struge prema Savi u koju se taj smrdljivi vodotok ulijevao pored Ivanje Reke.

Danas je situacija drugačija i kanal je zatvoren sve do iza Kozari boka ((pogledajte vijest o svečanom otvaranju radova na kanalizaciji u Kozari boku)), a nakon toga se u donekle uljepšanom izdanju nastavlja do produžene Čulinečke ulice (čiji je dio već izgrađen) gdje ga čeka nešto sasvim drugačije - građevina dostojna bilo kojeg filma znanstvene fantastike: centralni pročistač otpadnih voda grada Zagreba! Cijeli kompleks je ogroman i zauzima cijelo područje između kanala i Save (vidi fotku sa kartom!) - oveći dio je već zauzet bazenima za taloženje i filtriranje otpadnih stvari, no slobodnog prostora ima još.

Malo više o pročiščivaču i njegovoj sadašnjoj i budućoj funkciji možete naći i ovdje.


Zgrada pročistača. Snimio: Vanja


Regulirani, a nenatkriveni dio kanala kod Struga. Snimio: Vanja


Karta predjela sa ucrtanim položajem kanala i pročistača. Snimio: Vanja

Voda do pročistača je prljavo siva i vrlo mutna, sa blagim smradom po fekalijama i ponekim crknutim štakorom u kanalu (jednog sam htio slikati, no brzo je otplovio ... žive primjereke začudo nisam vidio!), a nakon pročistača (gdje kanal još nije uređen i poprima svoj otprije poznati izgled) je voda crvenkasta i nešto prozirnija, ali zato sa jakim kiselim zadahom. Za usporedbu, što se zadaha tiče, naše otpadne vode nisu ništa smrdljivije od bečkih, slučajno sam pred desetak godina prošao pored potoka Liesing koji u Dunav nosi bečki otpad.


Voda prije pročistača. Snimio: Vanja


Voda nakon pročistača. Snimio: Vanja

Uz kanal vodi solidna makadamska cesta (provozna za sve aute i bez bilo kakvih zabrana), a svakih nekoliko stotina metara preko kanala se nalaze stari mostići koji, čini se, služe samo za dostavu glomaznog otpada kojeg uz kanal ima u većim količinama.


Cesta i postrojenje pročistača u daljini. Snimio: Vanja


Jedan od mostića preko "Drek rivera". Snimio: Vanja


Detalj mostića. Snimio: Vanja

Toliko o ovoj smrdljivoj "znamenitosti" Zagreba, svoje putovanje jugoistokom Zagreba sam nastavio kroz obližnje naseelje Struge i kroz Žitnjak do Petruševca, no o tome će biti riječi u nekim budućim postovima ...

(opaska: ukoliko ipak netko želi krenuti mojim tragom, najlakše ćete to učiniti tako da krenete Slavonskom Avenijom na istok do raskršća sa Čulinečkom, skrenete desno kod Petrolove pumpe prema Resniku i zatim nastavite samo ravno uz postrojenja Diokija i gradilišta (cijeli kvart izgleda kao prenesen iz Mad Maxa ili nekog sličnog kataklizmičnog filma, sa zarđalim kemijskim postrojenjima, gomilama smeća, šikarama, kamionima i traktorima koji se mimoilaze na uskoj oronuloj cesti ...). Nakon cca 1 km ćete naići na most preko "Drek rivera" i za pročistač skrenite lijevo, a za Struge i dalje prema Žitnjaku i Domovinskom mostu desno.)Post je objavljen 06.03.2009. u 08:32 sati.