Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blogodneverina

Marketing

Skitača 2008 (smotra vina istočne Istre)

Pošto pakovanje od tri litre Vrbničke Žlahtine još nije pasalo kroz moj bubreg mjesto je da napišem nešto o smotri vina istočne Istre. Društvo mi čine Creedencei.


Skitača se nalazi petnaestak kilometara udaljena od Labina u smjeru Koromačna. Ovu uspavanu ljepoticu na kojoj civilizacija nije ostavila dublji trag - staru arhitekturu, kuće zidane u kamenu, suhozide i staze u kamenoj goleti okružene tišinom, svježim zrakom i predivnim pogledom na Kvarnerski zaljev, jednostvano morate vidjeti!

Da, ovaj sam opis skinuo sa stranica turističke zajednice grada Labina, zato je tako idiličan.


A sada sljedi moja verzija.


skita<br />
a u relaciji sa ostalim mjestima


Čisto da se znate orijentirati i vi dragi domaći turisti.


skita<br />
a u detalju


Zumirano samo za vas.



Osor<br />
ica iz daleka

Naime sa Skitače se vidi Osorćica ponad slavnog i drevnog grada Osora



ba<br />
va



Nakon što smo za samo 50 kuna kupili u jednoj bačvi čašicu i pravo da brizgamo u sebe bijelo i crno vino koliko nas je volja dobivamo listu vina sa rednim brojevima od pobjednika na dole. Uz čašicu dobivamo i prigodnu vrećicu za držat oko vrata kad nam se ruka umori. Ja sam kupio i prigodnu majicu za dodatnih 50 kuna kao podsjetnik na ovaj divan dan (na kraju je ispalo da mi je donjela sreću na obrani diplomskog). Nakon toga zaputili smo se gore po uzvisini uz cesticu prema kući bijelog vina.


navala

Kuća bijelog vina. Mislim da je tako djelovala Babilonija žednom beduinu koji je izlazio iz pustinje. Kao mjesto za opustiti se i smočiti grlo. Tu su na moj ponos bila i vina iz Kastva koje sam iz zadrtog lokalpatriotizma odmah otišao probat.


~ivili!


Vrijeme da se proba napitak pobijednika zlatnih vina broj 63. (nemojte me držat za riječ, moguće da se varam).
To su oni trenuci kada te vino još nije zelo pa moreš izgovarat snob fraze poput "hmm, čini mi se da je miris bolji od bukea, ima neki kiselkasti retro gušt".


ata uzeti? kamo krenuti?


Prijatelj dragi razmišlja koj redni broj vina da izabere. Njegovi nepci su u ovoj fazi u onome što bi naši stari rekli "fina guzica".


oh, kako u~ivam:)


"O muze što mi predlažete?"


Nakon ove profinjene i nadasve mirne fraze bijelih vina posrćemo prema centru mjesta u potrazi za dostojnom hranom nas forenzičara prošlosti. Dolazimo do nekakvog štanda iz Velike (gost smotre iz Slavonije) gdje se naveliko dijeli kulen i tamburice padaju u trans. Ništa zato, ionako naše uši nisu u stanju podnjeti više od pola ure domaćih sopela. Na štandu lažemo da smo bili jednom u Velikoj (gdje god to bilo) i dobivamo pet deka kulena više. Oni naručuju paštu sa fažolom dok ja idem na sigurno, na ćevape.


ata je ovo?


Druženje u kući crnog vina


po joa vina

Ovdje razina boca nije još došla do kritične točke pa opet kusimo vina radi naše enološke znatiželje.


Kratki predah


Jedna lijepa provalija pokraj kuće crnih vina. Divim se raskošnom zelenilu usred gromače dok oslobađam balastne vode.

nek bude

Ona nema veze s nama ali muški dio populacije će shvatiti zašto sam ovo uslikao. Kako se kaže, nije lijepo što je lijepo već je lijepo što nam se sviđa. Zar ne?


Nakon nekog vremena nema vrhunskih pobijedničkih vina sa smotre pa se zadovoljavamo sa "daj što daš" principom i ulazimo u nebulozu. Ja i prijatelj tražimo "zvonki zvuk" naših čaša i pronalazimo ga što nas čini veoma zadovoljnima. Na povratku prema autu gegamo se i radimo grimase puni nekakvog optomizma. Ili vina.

Samo znajte, čuvajte se labinjonskih policajaca jer vole svoj posao. Sretnici jedni.


nastavak od proalog dana


Sljedeći dan, nakon zasluženog spavanja idemo na Kalavojnu (predivna plaža kod Raklja, znam još bolju ali neću vam odat) po još zabave. Malena osveta Tiho jer odobravaš Facebook.


Ah što volim vikende u Istri.
Ja sam ove godine 20.06. na Skitači, a vi?



ps nisam li ja bolji od turističke zajednice grada Labina?









Post je objavljen 06.03.2009. u 01:12 sati.