Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Nina Simone Live

Uobičajeni nedjeljni termin od 21h ovog tjedna prepuštamo jazz legendi Nini Simone. Ta je naočita dama, pravim imenom Eunice Kathleen Waymon poznata ne samo kao jazz pjevačica, već i kao skladateljica, pijanistica, aranžerka, dobitnica Grammyja, ali i žitka pobornica za ljudska prava.
Premda se u glazbene vode uvela kao pijanistica, postupno je postala jazz pjevačica. No, nije samo jazz bio njezina interesna sfera. Njezin opus sastoji se od niza soul, folk, R&B, gospel, i pop albuma. Ostat će zapamćena po karakterističnom, vrlo uskom vokalnom rasponu, a ako se spomene da je gotovo čitav život patila od bipolarnog poremećaja, ne čudi činjenica da je njezino pjevanje graničilo od nevjerovatne sreće do duboke melankolije. Nije za čuditi da je postala pijanistica. Naime, pored svojih sedmero braće i sestara, boležljivog oca, majka, svećenica pri metodičkoj crkvi, imala je potrebu za pijanistom u svojoj crkvi. Tako je sve započelo.
Prvi album "Little girl blue" izdala je 1958. godine (remix i normalna verzija naslovne pjesme nalaze se na kompilaciji Verve Remixed), a do svoje smrti 2003. godine izdala je oko 40 albuma.
Veliko zanimanje za njezin opus pojavilo se upravo nakon lansiranja Verve Remixed kompilacija, čime je i započela komercijalizacija njezinih najvećih hitova i to u remix verzijama. Zato nije za čuditi da su u posljednjih nekoliko godina objavljena 2 remiksirana albuma Nine Simone. Posljedni album "A single woman" objavila je 2003. godine.
Pjesme po kojima će Nina ostati vječno u pamćenju svakako su: "My Baby Just Cares for Me", "I Put a Spell on You", "I Loves You Porgy", "Feeling Good", "Don't Let Me Be Misunderstood", "Sinnerman", "To Be Young, Gifted and Black", "Ain't Got No/I Got Life" i "I Want a Little Sugar in My Bowl".
Njezina glazba utjecala je na mnoga poznata glazbena imena poput Mary J. Blige, Elkie Brooks, Alicia Keys, Jeff Buckley, John Legend, Lauryn Hill i Peter Gabriela.
Ovu nedjelju, 8. ožujka, slušamo live nastup Nine Simone uz slijedeće izvedbe:

1. My baby just cares for me
2. For a while
3. You took my teeth
4. Sugar in my bowl
5. Backlash blues
6. Do what you gotta do
7. Mississippi Goddamn
8. See-line woman
9. The other woman
10. Four women
11. I sing just to know that I'm alive
12. Porgy
13. It's cold out here
14. Touching and caring
15. Saratoga

Ugodno slušanje,
NC

Post je objavljen 05.03.2009. u 07:14 sati.