Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Trg koji nestaje

Da li ste kad čuli za Istarski trg?


Snimio: Vanja

To je samo jedan u nizu ulica i trgova koji su tokom posljednjih 50-tak godina nestali ili još tiho nestaju pod navalom novogradnji i urbanističkih promjena. te promjene ne moraju nužno biti loše, no šteta je što toliko mnogo imena i gradskih vizura nestaje gotovo bez ikakvog traga osim na pokojoj staroj karti, kao što je ova, s kraja 50-tih godina, čiji sam ponosni vlasnik (jest, malo je oštećena, ali ipak čitljiva).


Snimio: Vanja

Iz nje je vidljivo da je na prostoru današnjeg poduzeća "Ericsson Nikola Tesla" nekad bilo nekoliko ulica: Lepoglavska, Bežanečka, Hrastovička i Jastrebarska, dok su Zorkovačka i Brloška (danas je između njih dječji vrtić "Bajka") izlazile na Selsku cestu. Od Munjarskog puta ostala je samo jedna kuća, tamo gdje je nekad prolazio "Samoborček". A isto tako je u donjem lijevom kutu vidljiv Istarski trg, tamo gdje je danas tiskara "Znanje".

No, Istarski trg nije sasvim iščezao, o njemu još svjedoče dvije kuće, sa kućnim brojevima Istarski trg 2 i Istarski trg 16, koje se danas nalaze tik uz Baštijanovu ulicu. Situacija na terenu je pomalo komična - sa južne strane Baštijanove (gledajući od Selske) nalaze se kućni brojevi Baštijanova 1c, zatim istarski trg 2 pa Baštijanova 1a (vidi fotku, firma Kvark), pa Istarski trg 16 i nakon toga kreće normalna numeracija Baštijanove ulice.

Dakle, nekad je tu postojao trg, na njegovu mjestu je izgrađena tiskara (neobično!), a zatim su preostale kuće zadržale stare adrese, dok su nove dobile adrese na Baštijanovoj. I kad jednog dana te dvije kuće budu sružene nestat će i posljednjeg živućeg znaka da je tamo ikad bio Istarski trg.

(i da, moram reći da postoji još jedan znak postojanja Istarskog trga: kontejner za smeće s natpisom "Istarski trg 16" wink)


Snimio: Vanja

a>
U prvom planu adresa Baštijanova 1a, a u drugom Istarski trg 2. Snimio: Vanja


Istarski trg 2. Snimio: Vanja


Istarski trg 16. Snimio: Vanja


Pogled na Baštijanovu ulicu ispred kuće s adresom Istarski trg 16. Snimio: Vanja



Post je objavljen 04.03.2009. u 15:15 sati.