Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO u Jugoistočnoj Europi

Neslužbeni sastanak ministara obrane zemalja jugoistočne Europe, koji će okupiti ministre obrane i visoke dužnosnike ministarstava obrane te predstavnike NATO-a, održat će se u petak u Zagrebu, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo obrane. Na sastanku pod nazivom "NATO u Jugoistočnoj Europi: Doprinos miru i stabilnosti kroz euroatlanske integracije", kojemu je domaćin hrvatski ministar obrane Branko Vukelić, razgovarat će se o izazovima i trendovima sigurnosti u jugoistočnoj Europi, novim mogućnostima regionalne suradnje u sklopu Američko-jadranske povelje, ulozi NATO-a u jugoistočnoj Europi putem suradnje i pomoći u reformi sigurnosnog i obrambenog sustava.

Također će biti riječi o proširenju NATO-a i doprinosu država u regiji miru i stabilnosti u mirovnim operacijama u svijetu. Sastanak će okupiti ministre obrane i visoke dužnosnike ministarstava obrane članica Američko-jadranske povelje, Italije, Slovenije, Mađarske, Rumunjske, Bugarske, Grčke, Turske, Srbije te predstavnike NATO-a.

Hrvatska, Albanija i Makedonija na svoj zajednički put prema NATO-u pošle su 2003. potpisivanjem Američko-jadranske povelje. Na summitu Saveza u Bukureštu prošle godine iz utrke za članstvom otpala je Makedonija jer se s Grčkom spori zbog imena države. Najavljeno veliko svečano daljnje proširenje Saveza, koje bi se trebalo dogoditi na summitu u početku travnja u Njemačkoj i Francuskoj, moglo bi zbog slovenskog raspisivanja referenduma o ulasku Hrvatske u Savez biti dovedeno u pitanje.


Post je objavljen 02.03.2009. u 19:47 sati.