Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Matković o antirecesijskim mjerama

Državna tajnica za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Bianca Matković organizirala je u ponedjeljak sastanak sa šefovima diplomatskih misija zemalja članica Europske unije i NATO-a akreditiranima u Hrvatskoj na kojem su im predstavljene antirecesijske mjere hrvatske vlade, priopćio je MVPEI. Na sastanku, kojem su nazočili i ministar financija Ivan Šuker, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva rada i poduzetništva Tamara Obradović Mazal, te glavni pregovarač Vladimir Drobnjak, veleposlanicima je predstavljen paket antirecesijskih mjera koji je Vlada Republike Hrvatske usvojila na sjednici održanoj 26. veljače, kaže se u priopćenju.

Paket obuhvaća deset antirecesijskih mjera, među kojima se prva, i glavna za provedbu ostalih mjera, odnosi na dodatno jačanje makroekonomske stabilnosti kroz najavljeni rebalans državnog proračuna, i to već u drugoj polovici ovoga mjeseca. Ostale su mjere vezane uz rasterećenje gospodarstva, odnosno neoporezivih davanja, osiguranje likvidnosti javnih poduzeća i privatnog sektora, usklađivanje državnih potpora sa sustavom potpora Europske unije, jačanje financijske pozicije Hrvatske banke za obnovu i razvoj, jačanje turizma, poticanje izravnih inozemnih ulaganja, potpore u svrhu aktiviranja tržišta nekretnina, jačanje nadzora nad uvozom, te održavanje životnog standarda najugroženijih skupina stanovništva, navodi se u priopćenju.

Matković je rekla kako će u sklopu provedbe antirecesijskih mjera i MVPEI intenzivirati svoje aktivnosti putem hrvatske diplomatske mreže u inozemstvu promičući ulaganja u Hrvatsku i hrvatski turizam kao jedne od ključnih gospodarskih grana, a kontinuirana stručna potpora bit će dostupna hrvatskim gospodarstvenicima u inozemstvu, kaže se u priopćenju.
MVPEI navodi kako je govoreći o pregovorima s EU-om Matković izrazila uvjerenost da će oni biti dovršeni ove godine u skladu s Indikativnim rasporedom Europske komisije.

Svim veleposlanicima država članica NATO-a državna tajnica Matković uputila je zahvalu na ratifikaciji Protokola o proširenju NATO-a na Hrvatsku, te izrazila uvjerenost kako će Hrvatska na travanjskom summitu NATO-a u Strasbourgu i Kehlu sudjelovati kao punopravna članica.

U pogledu rješenja graničnog spora između Hrvatske i Slovenije pozdravila je uključenje Europske komisije, rekavši kako hrvatska strana podupire i daljnji rad međudržavnih povjerenstava za utvrđivanje prijepornih točaka na granici te za pripremu pravnog okvira za izlazak pred Međunarodni sud pravde u Haagu, kaže MVPEI u priopćenju.


Post je objavljen 02.03.2009. u 19:46 sati.