Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Ulične pumpe

Današnji post posvećujem uličnim pumpama za vodu koje su također jedan od detalja grada koji sve više nestaje sa gradskih ulica. Nekad su bile posvuda, pogotovo u perifernim naseljima koja su bila uglavnom bez vodovodnih kućnih priključaka, a danas ih se može naći tek tu i tamo, najviše na Peščenici, Trnju i Trešnjevci, te na grobljima.


Peščenica: Pumpa u Zaharovoj ulici kod ulice Vrtić I, snimio: Vanja

Još se sjećam svojih školskih godina (70-te prošloga stoljeća) kad sam sa društvom nakon škole prvo zalazio u obližnji špeceraj po frtalj kruha (dugo godina je cijena bila 1 dinar i 5 para, no šef bi nam ga davao po 1 dinar i još bi nam ponekad, u napadu dobre volje, ubacio gratis i po šnitu parizera u kruh), a zatim smo odlazili do pumpe i tamo bi ga jeli i zalijevali vodom. Pumpe su oduvijek bile i izvor zabave, ljeti za špricanje, a zimi za klizanje po okolici jer je voda najčešće tekla uokolo (zimi su pumpe radi smrzavanja uvijek bile zamotane u debele jutene vreće).

Pijenje iz pumpe je zahtijevalo određenu spretnost - naime, nije bilo lako s jedne strane držati usta ispod otvora cijevi, a sa druge ravnomjerno pritiskati ručicu za dotok vode. Svaka pumpa je imala drugačiju "dušu" i drugačiju snagu potiska ručice, a najčešće je samo lagani pritisak davao razliku između minimalnog mlaza i jakog štrcanja.

Naravno, ako nisi bio sam, mogao ti je pri tome pomoći prijatelj ... no, takva se "čast" prepuštala zaista samo dobrim prijateljima od povjerenja, jer se stotinama puta desilo da je netko u nastupu zafrkancije (ili neopreza) pritisnuo ručicu do kraja i onda se onaj koji je pio vodu učas smočio. I tome se moglo doskočiti, ali ova metoda je bila samo za odvažne: trebalo je rukom čvrsto začepiti otvor za vodu i malo-pomalo pritiskati ručicu, iz pumpe se čuo potmuli zvuk i nakon desetak sekundi je iz pumpe počela teći voda na otvor kod ručice (!!!). U tom času je trebalo otpustiti otvor za vodu i slijedećih 15-tak sekundi je voda iz pumpe bez ikakvog pritiska na ručicu tekla lijepim ravnomjernim mlazom bez špricanja, idealnim za utaživanje žeđi.

>
Trešnjevka: Pumpa na raskršću Trakošćanske i Kranjčevićeve, snimio: Vanja

Post je objavljen 02.03.2009. u 09:54 sati.