Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zs69

Marketing

1. Savski polumaraton

U subotu sam rano legao, već prije 22 sata sam spavao. Danas sam se rano probudio, tek nešto iza 7 sati. Dan je sunčan, osjećao sam se super. Za doručak zobene pahuljice na mlijeku. Rano sam otišao na prijavu i dobio startni broj 10. Vratio sam se kući. Pripremio stvari, uživao u lijepom danu, osjećao se odlično psihički i fizički. Prije odlaska sam se otuširao, da na utrci budem čist i mirišljav. Oprao zube po drugi put danas. Kažu da je higijena pola zdravlja, ne kažu što čini drugu polovicu. Brijao se nisam, neka mi bude oprošteno.

Upute za početnike
... u koje se i sam ubrajam, ali da podijelim par savjeta. Bradavice na grudima (eng. tits, nipples) zalijepim sa "surgical tape". Ne zato jer mi otpadaju ili zbog igrica od neku večer, nego da ih zaštitim od majice. Kombinacija suvremenih plastičnih majica, znoja koji omekša kožu i vjetra koji ih ukruti uz dodatak trenja uzrokuje krvarenje zbog "naribane" kože. Na trkama nije rijetkost vidjeti muškarce s krvavim majicama na grudima, a radi se o gore navedenoj pojavi. Ne osjećam se odgovoran za eventualne asocijacije i maštu kojoj ste skloni.
Ovaj problem sam rješio i s kvalitetnom podmajicom (google: Erima), no postoji razlika u cijeni.
Osim bradavica, s istom trakom bandažiram drugi i treći prst na stopalu. Tamo su mi se pojavljivali žuljevi. Pojavljuju se povremeno i sada, ali puno manje i rjeđe.
Kada kupite nove tenisice, napravite 100 km u njima (ne u automobilu) prije nego ih koristite u trci. Ovo su moje nove tenisice (samo se hvalim):
Asics Gel Nimbus 10
Relativno su teške i primjerenije treninzima nego utrkama, ali za sada još nemam natjecateljski par.

Sada napokon i o utrci (BTW, jel se piše trka ili utrka i u čemu je razlika?). Staza je bila po Savskom nasipu, što znači da je podloga zemlja, trava, šljunak, a asfalt tek preko Jankomirskog mosta.
Temperatura: ugodnih 15°C
Vrijeme vedro, no uz prilično jak vjetar, u prvom dijelu staze frontalni.
Stigao sam za 01:45:30, kao 108. u ukupnom poretku, 25. u svojoj dobnoj kategoriji, odnosno 104. u muškoj konkurenciji.
Okupilo se 219 polumaratonki i polumaratonaca.
Dodatni tehnički podaci:
Avg HR: 167
Max HR: 184
Obje vrijednosti u granicama prošlogodišnjih vrijednosti.

Crouching Cockroach, Hidden Dragon
Ovo mi je prvi ovogodišnji polumaraton i cilj mi je bio doći u vremenu 01:45:00 (kao što se može vidjeti u postu niže. Osobno sam se nadao da ću otrčati u vremenu između 01:40:00 i 01:45:00 i zapravo bih trebao biti zadovoljan, ali nisam zadovoljan. Trka je trebala biti lagana i rekreativna, no, priznajem da sam se namučio. Osim što sam prebrzo krenuo (vidljivo na grafu ispod), bio je i jak utjecaj vjetra. Cijelo tijelo mi je nekako bilo teško i ukočeno. Vjerojatno i utjecaj nagle promjene vremena. Vrijeme nije bilo vjetrovito samo meni, nego i ostalim trkačima, no svejedno su mi mnogi danas "uzeli mjeru". U tu skupinu su se danas upisali i zdravi odrasli muškarci i mlade djevojke i iskusna gospoda iz starijih dobnih kategorija. Opravdao sam svoj nadimak. Žohar - gmižuća gamad!

Na slijedećem grafu (za bolji pregled kliknuti na sliku), se može vidjeti da sam krenuo prebrzo. Prvih pet kilometara sam imao namjeru trčati brzinom od 5 minuta po kilometru, no iz grafa je vidljivo da sam bio brži, te uz jak frontalni vjetar sam se prebrzo i prerano "potrošio".

Graf min per km na 1. Savskom polumaratonu

To je tipična početnička greška, koje sam svjestan, ali svejedno me povuče stampedo. Na prošlogodišnjem Osječkom i Zagrebačkom polumaratonu sam napravio prilično dobru taktiku, a mudrost se sastoji u tome da se "zalijepiš" za nekog iskusnijeg trkača (iz kategorije 55 ili više) i pratiš ga prvih tri do pet km, a onda "pustiš konje". Prosječna brzina od 5 min/km može biti prosjek za početak trke, ali nikako i za cijelu utrku, poglavito ako želim ostvariti svoje trkače ciljeve za ovu godinu. Jedan od razloga za ovo nezadovoljstvo je i neredovitost treniranja, te stihijski pristup. Znam ja bolje i pametnije.

Na slijedećoj slici (hvala Slavko) vidim umor i napor na licu, a napravljena je negdje između 5. i 8. kilometra (Mrakonja, slobodno ispravi ako griješim i eventualno daj točniji podatak).


Nakon prelaska mosta smo bili u zavjetrini jer smo trčali u podnožju nasipa, a u nekom trenutku (blizu golf igrališta) sam osjetio i vjetar u leđa. Puno češće je to bio bočni vjetar, povremeno toliko jak da mi je saplitao noge, a čujem da se to i drugima događalo.

Situacija na 19. kilometru.


Ulazak u cilj je bio olakšanje.

Pohvaljujem organizatora AK Sljeme na dobro organiziranoj utrci.

Za one koji žele znati više:
Najava utrke
Karta utrke
4832 po savskom nasipu by Janko

Rezultati:
Rezultat polumaratona
Rezultat rekreativci 5km
Rezultat nordic walking 5km

Galerije slika:
Slavkova galerija
Jankova galerija
Žanina galerija

Za kraj su ostale čestitke svim učesnicima, poznanicima, prijateljima, onima kojima je to bio prvi polumaraton, kolegama, članovima mog ovogodišnjeg "MAGS Vipnet team"-a, navijačima, potpori, logistici i na kraju i geMpardu za lijepu najavu na cilju.


Post je objavljen 01.03.2009. u 22:18 sati.