Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boric

Marketing

CETNIKU MIODRAGU NIKACEVICU 8 GODINA ROBIJE

MIODRAG NIKACEVIC,policajac MUP-a Republike Srpske je pred Sudom Bosne i Hercegovine proglasen krivim za silovanje dviju Bosnjakinja i osudjen na osmogodisnju kaznu zatvora.
Osim za silovanja,Sudsko vijece kojim je predsjedavao Davorin Jukic,proglasilo je Nikacevica krivim i za ucesce u zarobljavanju Rasima Klapuha,koji je potom ubijen.
Jukic je,obrazlazuci presudu Sudskog vijeca,podsjetio da su zrtve silovanja dale precizne i jasne iskaze o onome sto se dogodilo u Foci 1992.Nikacevic je,utvrdjeno je,u aprilu 1992.u uniformi i naoruzan puskom,nozem i s nekoliko bombi usao u stan Bosnjakinje,navodeci da je dosao po tehnicke stvari.Potom ju je poceo dirati po tijelu,a nakon sto ga je ona molila da to ne radi,naljutio se i silovao je.
Nekoliko mjeseci kasnije,Nikacevic je dosao u stan svoje komsinice i trazio da njena kcerka dodje"pospremiti njegov stan".Nakon sto je to uradila,Nikacevic je silovao djevojku,prijeteci da ce dovesti njenog mladjeg brata da sve to gleda.
U avgustu 1992.Nikacevic je,zajedno sa drugim pripadnicima oruzanih snaga Republike Srpske dosao u kucu Rasima Klapuha,kojeg je zarobio i predao vojnoj policiji,znajuci da ce on biti zatvoren u KPD Foca.Klapuha su potom nepoznate osobe izvele iz KPD-a i ubile na jos neutvrdjenom mjestu.

Post je objavljen 28.02.2009. u 11:03 sati.