Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anarhijaweekly

Marketing

Dodjela Oscara ljigavija je od Nagrade hrvatskoga glumišta, ali Penelope Cruz razbija

Ja pretpostavljam da je glumcima vjerojatno teško izaći pred publiku i ne glumiti, ali te količine patetike i ljigeži koje sam čuo tijekom dodjele Oskara previše su i za Hollywood. Gotovo 90% osvajača prosipalo je šablonske fraze uz nevjerojatnu količinu namještenih i neiskrenih izraza lica, a iznimke su bile zaista rijetke.
Razonodila me Penelope Cruz. Prvo sam prije nekoliko tjedana odgledao Vicky Cristinu Barcelonu i ostao zapanjen genijalnom izvedbom Cruzove, koja pozitivno strši čak i pokraj veterana Haviera Bardema i odlične Scarlet Johanson. Onda je dobila BAFTA-inu nagradu za tu ulogu i pomislio sam; eto, struka je rekla svoje i drago mi je da sam dobio potvrdu svoga uočavanja iste. Sada joj je Akademija dodijelila Oskara za najbolju sporednu ulogu, a Penelopa je svojim izlaskom na stage potvrdila da je prava i da je trenutno u definitivno zreloj fazi glume i života. Kako se ona samo izvukla iz patetičnosti i lako i jednostavno pobrojala sve svoje mentore redatelje, od Almodovara, Lune, kolega španjolskih glumaca, pa do Woody Allena koji joj je u VCB-u stvorio odličnu priliku i savršeno ju uklopio u film. Kako se Allen u posljednje vrijeme ne pojavljuje u svojim filmovima (Match Point, Vicki Cristina), Penelope je svojom žustrinom i količinom izgovorenog teksta nadomjestila nedostatak intelektualne brijačine na koju nas je navikao Allen dok se u svojim filmovima pojavljivao kao glumac.
Dobar govor imao je i scenarist Slumdog-a, i to je uglavnom to....Trebalo bi gledati dodjele sa Sundancea ili barem sa DORF-a.


Post je objavljen 28.02.2009. u 06:54 sati.