Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tarot-proucavanje

Marketing

Za početak...

...želim svima najsrdačniju dobrodošlicu na blog koji će se baviti ponajviše tarotom i astrologijom, no sasvim je moguće da ću u svojim razmatranjima zalutati i u neke druge alternativne sfere.

Odlučila sam krenuti pokojim općenitim činjenicama o tarotu.

Tarot-definicija
-bilo koji skup 78 igraćih karti koji uključuje i 22 alegorijska prikaza poroka, vrlina, sila prirode, a najčešće se koristi u proricanju sudbine

(definicija preuzeta sa http://dictionary.reference.com/browse/tarot)

Ova je definicija najuža koju sam uspjela naći, te opisuje tarot isključivo kao špil karata. U daljnjem tekstu, istražiti ćemo porijeklo i ostale moguće upotrebe tarota.


Tarotom se obično smatra skup 78 karti, od kojih je 21 aduta, 1 (označena brojem 0) Luda ( odnosno 22 ukupno karte koje se nazivaju i Velikim Arkanama), te 4 boje, od kojih svaka ima 14 karti; 10 brojeva i 4 dvorske karte.

U Italiji i Francuskoj se njima služi kao igraćim kartama (talijanski Tarocchini i francuski Tarot), dok su u ostatku zapadnog svijeta tarot karte poznate uglavnom kao sredstvo divinacije.

Povijest tarota
Izvori upućuju da su se prve igraće karte pojavile u Europi u kasnom 14. stoljeću, a sastojale su se od 4 boje malih arkana; mačevi, kupovi, novčići i štapovi.
Prvi kompletni spilovi javljaju se tek početkom 15. stoljeća, kada se malim arkanama dodaju i velike arkane sa svojim alegoričnim značenjima. Međutim, bila su potrebna stoljeća da se tarot špil kakvog poznajemo danas ustali. Gledajući danas nam dostupne karte iz 14.-15. stoljeća, lako je uvidjeti da tada nije postojalo suglasje niti norma koju imamo danas.
Pa čak i značenje svake pojedine karte nije oduvijek jednako, te su bila podložna promjenama kroz stoljeća.

Divinacija počiva upravo na interpretaciji simboličkih prikaza na kartama.
Mnoga od značenja simbolike tarota proizlazi iz filozofije Kabale, srednjevjekovnih alkemičara, no neki smatraju da su Velike Arkane svoja značenja dobile još u starom Egiptu, gdje se, prema tim teorijama, svo znanje o čovjeku, svijetu i božanskome utkalo u ove karte.

Svaka karta ima više značenja, a na tumaču je da procijeni koje značenje najviše odgovara.
On/ona to čini na temelju postavljenog pitanja, položaju karte u otvaranju, te ostalim kartama koje se pojave u čitanju.

Slijedeći put ćemo se pozabaviti Malim i Velikim Arkanama, te specifičnim značenjima pojedinih karti.

Post je objavljen 27.02.2009. u 09:04 sati.