Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/borut

Marketing

Haifa

Vesna se nije osjecala dobro i nije isla sa mnom u Haifu na tecaj fotografije. Upravo sam joj ispricao kako smo ucili o kompoziciji slike, te spominjali pravila ravnoteze, ugla snimanja i podjele slike na trecine:



Dok je jos bilo sunca prosetali smo Germanskom cetvrti (dio Haife, neposredno uz luku, kojega su sagradili u 19. stoljecu doseljenici katolicke vjere iz Njemacke; kvart se je razvijao do pred II. svjetski rat kada su zbog oprejeljenja za nacisticki rezim morali napustiti ondasnje englesko podrucje; izgled zgrada i ulica se do danas nije mijenjao, a u posljednje vrijeme se dosta radi na obnovi kuca) i malo vjezbali. Meni se je oko zadrzalo na jednoj preslici (jer, valjda, uhu nedostaje zvuk crkvenih zvona)



i odmah kliznulo prema vrtovima Bahaja na kojima sam, iako gotovo izravno u sunce, pokusao pokazati razlicitost perspektive snimanjem sa istoga mjesta. Jednom bez zuma (i dobiti pravilan osjecaj dubine),



a drugi put sa zumom (i dobiti "plosnatu" fotografiju).



O, da! Koliko su stanovnici stovali Stari Zavjet pokazuju i natpisi na ulaznim vratima, medju kojima izabrah: "Ako bih zaboravio tebe, Jerusaleme, neka usahne desnica moja!" (Psalmi Davidovi, 137, 5)



Post je objavljen 25.02.2009. u 21:16 sati.