Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/travarstvoo

Marketing

Nova Predavanja za 2god.

2. Godina:
Škrgobilje (Gillyweed)

Grupacija: magične biljke
Ova magična biljka se uzgaja prvenstveno na Mediteranu. Izgledom podsjeća na hrpu sluzavih sivozelenih repova štakora. Kada se pojede daje osobi škrge koje joj omogućavaju disanje pod vodom i kožice na prstima ruku i nogu koje omogućavaju lakše plivanje. Vrijeme trajanja efekta koji daje škrgobilje je otprilike sat vremena. Biljku je prilično teško nabaviti i nije dostupna u zalihama za učenike.


Lotos (lat.Nelumbo Nucifera)

Image and video hosting by TinyPic

Grupacija: nemagične biljke
Porodica: Nelumbonacee
Lotos je višegodišnja vodena zeljasta biljka. Raste na vodenim površinama od najmanje 6 m dubine i vrlo je osjetljiv na hladnoću (minimalno 17 oC). Kako bi bolje uspijevao, treba ga držati na otvorenom kad je toplo razdoblje, a zatim ga staviti u staklenik. Svaki primjerak doseže širinu od oko 1 m. Ima zeleno-modre listove, okruglaste, na dugim stabljikama. Veliko rascvjetano cvijeće se javlja ljeti; boja mu je ružičasto-purpurna, s nježnim nijansama u dnu.
Lokvanj ili žuti lopoc (lat.Nuphar Lutea)
Grupacija: nemagične biljke
Porodica: Ninfeacee
Lokvanj je višegodišnja vodena zeljasta biljka. Raste u stjenjacima ili manje tekućim vodama, hladnim bez soli, odnosno tresetnim i kiselim. Lišće je široko, srcoliko i ovalno. Cvijeće koje cvjeta između srpnja i kolovoza ima promjer oko 6 cm, žuto je i vrlo mirisno. Vrlo je izdržljiva vrsta i mora biti obuzdana, jer inače postaje nametljiva. Ima ukrasnu ulogu kao i Lotos.

Lopoc (lat.Nymphaea)

Image and video hosting by TinyPic

Grupacija: nemagične biljke
Porodica: Ninfeacee
Lopoč je višegodišnja plutajuća biljka. Raste u vodama stajačicama ili laganim tekućicama male dubine (ne više od 2,5 m), po mogućnosti toploj, ali također i u hladnoj, samo ako je posebno siromašna solju. Idealan položaj je u polusjeni li na suncu. Lišće je srcolika oblika, veliko, a rub mu je zaobljen. Cvijeće cvjeta između svibnja i kolovoza i bijelo je, blago otvoreno i ima nježan ali trajan miris.
Zadaća-odgovoriti na pitanja:
1. Koje od ovih vodenih biljaka spadaju u magične a koje u nemagične?
2. Koje od ovih biljaka spadaju u porodicu Ninfeacea?
3. Koje je magično svojstvo škrgobilja?
4. Kako izgleda lišće i cvijeće lotosa?
5. Kada cvjeta lopoč i kakvav mu je cvijet?
6. Koja od ovih biljaka može postati nametljiva?



Get your own Chat Box! Go Large!




1. Godina

Magične biljke

Stari narodi instinktivno su znali koje su biljke u prirodi korisne, a koje su otrovne i treba ih izbjegavati. Takoder se pretpostavlja i da su poput zivotinja instinktivno osjecali kad je u njihovoj hrani falilo odredenih vitamina ili minerala, zato su se selili na druge prostore, da bi pronasli zdraviju hranu u prirodi. Vremenom su ljudi izgubili te nagone, a intuitivno znanje o ljekovitim svojstvima biljaka polako je padalo u zaborav, ostajuci ipak sacuvano unutar raznih paganskih kulteva, ciji su vracevi i iscjelitelji drevnu mudrost prenosili s koljena na koljeno, pa i kroz narodne predaje i lokalne mitove.

Ta stara znanja ponovo izranjaju u danasnjem svijetu, kroz prisjecanje na mudrost vjestih zena - iscjeliteljica i drevnih samana,koji su iz bogate zemaljske riznice uzimali darove majke prirode, da bi lijecili i obnavljali, te se napajali sa energijama cvijeca, drveca, suma, livada i planinskih vrhunaca.

Biljke, koje su poznavali podjelili su u cetiri grupe:


1. Biljke za zastitu
2. Biljke za iscjeljivanje
3. Biljke koje su povecavale spolnu moc i privlacnost, te su kao takve sluzile za privlacenje ljubavi i putenih uzitaka
4. Biljke koje su se koristile u magijskim ritualima.

Biljke za zastitu su bile slijedece: luk, cesnjak, akacija, bosiljak, cicak, breza,hrast, borovnica, imela, lovor, mandragora, kopriva, ruzmarin, itd.

Biljka
Ime:Klinčić
Planet kojim vlada: Jupiter
Element: vatra
Spol: muški
Magična svojstva: Koristi se u svrhu zaštite, egzorcizma, ljubavi, novca i sreće. Kao incens za privlačenje novca, poništavanje negativnosti, čišćenja, privlačenja sreće ili u ritualima za prestanak ogovaranja. Nosi se za privlačenje suprotnog spola, za zaštitu ili pobijanje negativne energije oko sebe. Također vješa se iznad krevetića za zaštitu beba i djece.
ovo je Klinčić
Dz.
Preprićaj u kratko!

Get your own Chat Box! Go Large!






Post je objavljen 25.02.2009. u 18:33 sati.