Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Svjetla velegrada

Iako je Zagreb sve osvjetljeniji i osvjetljeniji, nema više ni traga od onih vremena u dalekim 70-tima kad je tek svaki drugi stup za struju imao lampu ulične rasvjete, a i te lampe su ponekad bile paljene po principu "nek gori svaka druga" pa je šetnja noću bila zaista romantična ... a sad je rasvijetljeno zaista SVE, čak i parkić sa dječjim igralištem ispdo moje zgrade.
(nije to ni tako loše, lampe su ekološke tj. ne zagađuju nebo nepotrebnim svjetlom, a za jednog od toplijih dana ove zime sam se čak sa klincima poigrao u pješčaniku debelo nakon zalaska sunca!)
Danas vam želim uljepšati dan pogledom na neke od starijih lampi koje se još mogu vidjeti na zagrebačkim ulicama ... i pitanje je dokad će još biti na svojim mjestima, kad će ih zamijeniti novije i suvremenije lampe.


Snimio: Vanja

Vjerojatno jedna od najstarijih još živućih lampi u gradu, može se vidjeti na istočnom željezničkom kolodvoru pored Heinzelove ulice (dakle, ne na javnoj površini ... ali je svejedno dostupna).



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Najstarija ulična lampa na javnoj površini za koju ja znam - park Hrvatskog proljeća na Knežiji, pored obiteljske kuće nasred parka.


Snimio: Vanja

Lampe koje potječu iz 70-tih godina, stavljane su obično po gradskim dijelovima tipa Trešnjevka, Podsused itd. Ova je snimljena u ulici Knežija, no ima ih i recimo u Ulici B. Adžije, Magazinskoj, Novoj cesti ...


Snimio: Vanja

Stara lampa iz gradskog sjedišta, sa brojčanom oznakom tako da bude lakše prijaviti pregorjelu žarulju.



Snimio: Vanja

Nije lampa, ali je isto dio zagrebačke električne povijesti - ovako su se nekad spajale žice na električnim stupovima, ovu čudnu kreaciju ("krović") smo sestra i ja kao klinci zvali "gljiva" - "Gle, stup za struju sa gljivom!", jer nas je podsjećao na neku čudnu gubu (snimljeno u Pasarićevoj ulici na Trešnjevci)


Snimio: Vanja


A ovako su izgledale nekadašnje žice, sa plastičnom izolacijom koja se, nakon što je ostarila, često sama gulila sa žica i visila sa njih kao neke čudne lijane. (Pasarićeva ulica)


Snimio: Vanja

Pomalo neobičan raspored izolatora za prijem struje ... (Pasarićeva ulica)

I za kraj, meni jedna vrlo draga slika, iako sa novom uličnom svjetiljkom!


Snimio: Vanja

Post je objavljen 23.02.2009. u 13:03 sati.