Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/film

Marketing

81. Oscar !

Najbolji film :
SLUMDOG MILLIONAIRE

Najbolji glumac:
Sean Penn
MILK

Najbolja glumica:
Kate Winslet
THE READER

Najbolji režiser:
SLUMDOG MILLIONAIRE

Najbolji film sa neengleskog govornog područja:
Departures Departures

Najbolja originalna pjesma napisana za film:
SLUMDOG MILLIONAIRE

Najbolji filmski soundtrack:
SLUMDOG MILLIONAIRE

Najbolja filmska montaža:
SLUMDOG MILLIONAIRE

Najbolji miks zvuka:
SLUMDOG MILLIONAIRE

Najbolja montaža zvuka:
THE DARK KNIGHT

Najbolji specijalni filmski efekti:
THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON

Najbolji kratki dokumentarac:
SMILE PINKI

Najbolji dugometražni dokumentarac:
MAN ON WIRE

Najbolja sporedna muška uloga:
Heath Ledger
THE DARK KNIGHT

Najbolji kratki igrani film:
SPIELZEUGLAND (TOYLAND)

Najbolja kamera:
SLUMDOG MILLIONAIRE

Najbolja filmska maska:
THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON

Najbolja kostimografija:
THE DUCHESS

Najbolja scenografija:
THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON

Najbolji kratki animirani film:
La Maison en Petits Cubes

Najbolji dugometražni animirani film:
WALL-E

Najbolji scenarij po predlošku:
SLUMDOG MILLIONAIRE

Najbolji originalni scenario:
MILK

Najbolja ženska sporedna uloga:
Penelope Cruz
VICKY CRISTINA BARCELONA

... iako nisam zadovoljan sa žetvom Oscara milijunaša iz Mumbaija, i ipak licemjernim dodjeljivanjem posmrtnog Oscara Heathu Leadgeru moram priznati da me je od sve te strke na samoj dodjeli ipak najprestižnijih filmskih nagrada oduševio čovjek ovjenčan sa nekoliko Tonya i za mene iznenađujućim zabavnjačkim talentom, Australac Hugh Jackman. Čovjek je stvarno multitalentiran, on pleše, pjeva, zabavlja, sipa šale i odlično, odlično glumi. Iz istog je grada i iste filmske akademije potekao kao i Heath, "grada otoka" Pertha.
Iznenađenje za mene je bio Oscar za glavnu mušku ulogu koju je dobio Sean Penn. Daleko od toga da on ove godine kao i prethodnih godina loše glumi, no nekako sam se nadao kao i mnogi koji su vidjeli i upoznali čudan životni put Mickey Rourkea i vidjeli njegovu odličnu kemiju s kamerom i ispred kamere sa Marisom Tomei na filmu Wrestler imaju razloga za žaliti. Ipak je ovaj Oscar Seana Penna više socijalno korektan nego li što ima veze sa performansom. Šteta da je pobijedila socijalno/generična snošljivost spram prave socijalno/radničke teme.
Nadalje Kate Winslet je, iako sam imao simpatije prema ove godine fenomenalnoj Angelini i odličnoj priči, odnijela Oscara u filmu Reader u kojem je ove godine pokazala manje. Osobno je pokazala odličnu transformaciju u filmu o izgubljenoj domaćici u Revolutionary roadu, koji uzgred budi rečeno je ostao zakinut po više pravaca. Prvo u njemu odlično glumi uz Kate, i njen bivši partner iz Titanica, Leonardo Di Caprio te možda najbolja ovogodišnja sporedna uloga ... ona Michaela Shannona. Ovo zaslužuje titulu "propusta nad propustima" jer tako brilijantno odigrati ulogu genijalca kojeg je ta inteligencija odnijela u svijet ludila danas mogu samo rijetki glumci. Ta moć filmske transformacije je za ovu godinu i filmove neprikosnovena upravo u izvedbi ovog glumca.
Mislim da iako liberalna amerika nije još zrela unatoč krupnim koracima za introspekciju i autokritiku vlastite povijesti, sveopće tavorenja u osrednjosti života mnogih pojedinaca kako danas tako i u kasnim 50-tima u filmu Revolutionary road.
Drago mi je da je Oscara za najbolji dokumetarac odnio odličan film Man on wire (kojeg zbog po meni propusta se neće vidjeti na ovogodišnjem izdanju Zagreb Dox-a, a samo rijetki sretnici su ga mogli vidjeti na Motovun film festivalu), koji je usput odnio pobjedu u natjecanju za najbolji britanski film ispred višestrukim Oscarima ovjenčanog Slumdog milionairea. Govori li vam to nešto? :)


Post je objavljen 24.02.2009. u 23:59 sati.