Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/osfbratstvo

Marketing

POZIV MINISTRA BRATSTVA

U kronici Franjevačkog samostana u Slav. Brodu spominje se da ja otac Franjo Velikanović godine 1767. bio upravitelj Bratovštine od pojasa svetog Franje. Bratovština je djelovala sve dok car Josip II nije dokinuo sve bratovštine pa i Franjevački samostan u Brodu 1787. godine.
Nakon skoro 100 godina otac Ivo Rodić osnovao je Treći red, zajednicu koja odgovara Bratovštini od pojasa svetog Franje i 1884 on se navodi kao upravitelj Trećega reda u Brodu.
Od tada Treći red djeluje skoro neprekidno, a siše ili manje uspjeha sve do naših dana.
Po novom Pravilu i Generalnim konstitucijama koje je potvrdio sveti otac papa Pavao VI, dana 24.06.1978.godine, naša zajednica se službeno naziva Franjevački svjetovni red, a ne više Treći red svetog Franje kako mi to ponekada i sami izričemo.
Uz svesrdnu pomoć i podršku otaca franjevaca okupljamo se u Franjevačkom samostanu i crkvi Presvetoga Trojstva na susrete koji se redovito održavaju zadnje nedjelje u mjesecu i također u onu nedjelju koja je bliža polovici mjeseca, Po dogovoru i po potrebi sastajemo se i u druge dane, posebno kada su u pitanju neke svečanosti vezane za bratstvo ili pojedince.
Bratstvo trenutno vodi i njime upravlja viječe od sedam članova i duhovni vođa, to jest duhovni asistent, kako tu službu naziva naše Pravilo i Konstitucije. Sretni smo da to s radošću i sa zadovoljstvom obavlja naš fra Ivan Sršan.
Članovi Vijeća su: brat Ilija Gašić, služitelj; sestra Kornelija Kramer, zamjenica služitelja; brat Tomislav Brčić, tajnik; brat Zoran Stojanović, učitelj novaka; brat Viktor Plazanić rizničar te Diana sestra Elizabeta Mirosavljević i Damir brat Franjo Agičić koji su na raspolaganju u svemu gdje mogu pomoći.
Slijedeći primjer svetoga Franje koji je bio veliki molitelj i poticao je braću da iznad svega čeznu za Duhom Gospodnjim i njegovim djelovanjem i da molitva bude duša našega života i rada, njegujemo tu ostavštinu svoga utemeljitelja, održavajući molitveni život aktivnim osobno i u zajednici.
Molitva Časoslova naroda Božjeg zauzima posebno mjesto kod svih koji su u mogućnosti moliti, a krunicu molimo kako pojedinačno tako i u obiteljima i posebno prije svete Mise u župi ili u Samostanu.
Sveti Franjo je smatrao veliki grijeh propusta moči, a ne sudjelovati svaki dan na svetoj Misi, pa tako i mi potičemo jedni druge da nam sveta Misa bude vrhunac svakoga dana, kako to kaže naša Gospa u Međugorju. Kako naša braća i sestre stanuju na području sedam župa Brodskog dekanata, oni su uglavnom uključeni u molitvene aktivnosti u svojim župama jer nam tako nalaže naše Pravilo i Konstitucije. , ali smo svi pozvani da po mogućnosti svake prve subote sudjelujemo na sv. Misi u Franjevačkom samostanu koju dajemo da se slavi za prijatelje svete krunice i na Misi nakon susreta zadnje nedjelje u mjesecu koju dajemo da se slavi za žive i preminule članove bratstva.
Također smo uključeni u klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u župama ili u samostanu, a svake subote nakon večernje sv. Mise u kapeli našeg Samostana pozvani smo na zajedničku molitvu sv, krunice, a zatim spontano zahvaljivanje Gospodinu. Te susrete uglavnom predano i sa srcem predvodi naš duhovni asistent fra Ivan Sršan.
Naši oci franjevci nam omogućuju da barem dva puta godišnje organizirano duhovne obnove koje uglavnom vode svećenici i duhovnici izvan grada broda. Ti susreti s uvijek dobro posjećeni i redovno se nakon njih javljaju pojedinci sa željom a i oni postanu članovi našeg bratstva. Oni zatim prolaze kroz vrijeme novicijata ili formacije- oblikovanja kroz najmanje godinu dana pa ako ustraju u želji da se zavjetuju, a vijeće u dogovoru s duhovnim asistentom bude suglasno da je novak spreman, pripušta ga se zavjetovanju na godinu dana, pa zatim još na godinu, ili ako se pokaže vjernim i stabilnim, pripušta ga se trajnim zavjetima.
Tako sada naše bratstvo broji 55 trajno zavjetovanih i 11 braća i sestara koji su zavjetovani na godinu dana. Također imamo 7 novaka koji su odustali od zavjetovanja do daljnjega, a ima i 7-8 onih koji su se javili da žele postati članovi Franjevačkog svjetovnog reda, te 15-20 simpatizera. Molimo neka nas gospodin i dalje blagoslovi i prati.
Iskreno se radujemo da uz naše bratstvo pod pažljivim vodstvom gvardijana fra Sebastijana Golenića djeluje i Franjevačka mladež, FRAMA, koji tek stasavaju i upoznaju svetog Franju i franjevaštvo. Želimo im pravi napredak u ljudskom i duhovnom mladalačkom životu.
Svjesni smo kako je naš utemeljitelj i prvi brat Franjo iz Aziza približio Krista Gospodina svome vremenu i za život vječni pridobio mnoge muževe i žene koji su ga iskreno i revno nasljedovali u služenju Bogu i braći ljudima te s pažnjom i poštovanje pokušavamo živjeti ono što se od nas traži kako bi i mi, u našem Slavonskom Brodu, pomogli drugima da otkriju ono što je Duh Sveti učinio, a i danas čini u Crkvi i u svijetu.

Ako čitajući ove riječi neki budu potaknuti pa požele upoznati velikog Svetog Franju i našu zajednicu neka se javi fra Ivanu i pristupe nam u dogovoreno vrijeme.


MIR I DOBRO!

Brat Ilija


Post je objavljen 23.02.2009. u 15:27 sati.