Globalno zagrijavanje velika je prijetnja nasadima kave i soje u Brazilu te se polja ovih biljaka moraju pomicati na sve veće nadmorske visine jer velika vrućine uništava nasade. Ako mislite da ovo nema utjecaja na ostatak svijeta, varate se, jer Brazil je najveći proizvođač kave i drugi najveći proizvođač soje. I dok bi se bez kave još itekako moglo (mada ne mislim na sve), bez soje bi bilo mnogo teže, ne samo za vegetarijance, štoviše za mesojede, jer je soja važna stočna hrana. Zato sada brazilski znanstvenici panično traže nove sorte (GMO) koje će biti otporne na velike vrućine te nove pesticide i fungicide kojima će se boriti protiv nametnika koji uništavaju nasade. Već su zgojili GMO soju koja bi trebala biti otpornija, a eksperimentalan uzgoj još traje.
Znanstvenici predviđaju da će porast temperature u sljedećih 20 godina biti od 3.6 do čak 7.2 stupnja Celzijeva, a u području Amazone još i veća. Ovo bi značilo da će Brazil izgubiti 10 posto obradive površine do 2020. godine i čak jednu trećinu do 2070. godine, a proizvodnja će se prebacivati u Argentinu, na veće nadmorske visine.
I dok eksperimenti sa sojom daju određene pozitivne rezultate, oni s grahom i kavom ne.
Izvor: usatoday.com
Post je objavljen 23.02.2009. u 10:04 sati.