Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Najkraće i najuže zagrebačke ulice

Svaki grad ima svoju naj-listu, svoju malu "gradsku knjigu rekorda", pa je red da malo i ja zagrebem po zagrebačkim rekordima.

Poznata je informacija (i objelodanjena na više mjesta) da su najduže zagrebačke ulice Ilica i Radnička cesta, obje su dugačke točno 5,2 kilometra. No, nigdje se ne može naći podatak koja je ulica najkraća!

Na osnovu svog poznavanja grada napravio sam malu ekspediciju i trenutačna provizorna Top 3 lista izgleda ovako:

1. Novodvorska ulica (Trešnjevka, porede Krapinske ulice), dužina 23 koraka
2. Kesterčanekova ulica (Maksimir, pored Kišpatićeve i bolnice Rebro), dužina 33 koraka
3. Ulica Eleonore Patačić (Medveščak, pored Martićeve), dužina 35 koraka

Uz nekoliko slika evo i pokoja informacija o njima,a ja sve vas koji ovo čitate molim za nadopune ovih podataka, sasvim je moguće da postoji još koja ulica ovih dimenzija!

Novodvorska ulica u stvari izgleda kao prilaz dvjema malim tipično trešnjevačkim kućicama ... do prije godinu dana je to bila tipična mala trešnjevačka uličica koje je još naoko živjela u 60-tima, no trenutačno se uz nju gradi suvremena stambena zgrada u dužini gotovo čitave ulice i slika je sve prije nego idilična.
Koliko sam zapazio, ulica ima kućne brojeve 1-5.


Novodvorska ulica, pogled iz Taborske, Snimio: Vanja


Novodvorska ulica, pogled s dna ulice, Snimio: Vanja


Novodvorska ulica, detalj, Snimio: Vanja

Kesterčanekova ulica je nekad u stvari bila samo prilaz firmi Monting, čija je porta bila na kraju ulice. No, i tamo se gradi, čitav kompleks stambenih zgrada (na adresi Kesterčanekova 1) pa je ulica također u neredu i neugledna izgleda, a negdje je nestala i tabla sa imenom ulice.
Uz taj kućni broj 1, postoji i kućni broj 2.


Kesterčanekova ulica, pogled iz Kišpatićeve, Snimio: Vanja


Kesterčanekova ulica, budući izgled, Snimio: Vanja


Kesterčanekova ulica, detalj (kad već nema table sa imenom ulice niti ikojeg vidljivo istaknutog kućnog broja), Snimio: Vanja

Patačićkina ulica je također ulica-predvorje, njom se ulazi u prostore zagrebačkog Vodovoda. Izgled joj je tipičan za zagrebački centar, s obje strane se nalaze stambene zgrade i osim po kratkoći ulica ni po čemu ne izaziva pozornost.


Ulica Eleonore Patačić, natpisna ploča, Snimio: Vanja


Ulica Eleonore Patačić, pogled u ulicu, Snimio: Vanja

Kao dodatak, najavio bih i izbor za najužu zagrebačku ulicu i tu zadatk neće biti lak. Naime, većina zagrebačkih stuba i prolaza nije šira od metar i pol tako da bi možda trebalo napraviti izbor za najužu ulicu bez stuba ili nešto slično.
No, smatram da je apsolutni pobjednik, bez obzira kako opisali kategoriju, ulica Vrtić I na zagrebačkoj Zavrtnici. Ta ulica i inače nije vrlo široka, no 20-tak metara od njezinih možda ukupno 100 metara dužine je široko tek 4-5 stopa (nisam želio mjeriti ulicu metrom, već radije ovako, "priručnom metodom"). Nakon nje bi se mogle plasirati već spomenuta Novodvorska (širine 6 stopa cijelom svom dužinom) te Školska ulica u Kustošiji (na ulazu širine također 6 stopa).


Školska ulica, pogled iz Sokolske, Snimio: Vanja


Vrtić I, uzak prolaz, Snimio: Vanja


Vrtić I, detalj, Snimio: Vanja

Post je objavljen 23.02.2009. u 10:01 sati.