Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/protivnasilja

Marketing

Kako kazniti nasilnike u obitelji?

Na kratko prekidamo zapocetu veliku temu Skola i nasilja u skolama a kako ovaj clanak ne bi previse zastario. Danas naime, blogerica Lion Queen komentira TV emisije na temu nasilja u obitelji. Clanak je vec objavljen na njenom blogu ovdje. Tu mozete procitati i vrlo zanimljive komentare na clanak i prijedloge o drustveno-korisnom radu umjesto zatvorske i novcane kazne i slicnog.

Sto biste vi predlozili?

Mare



"Danas (pisano 2.2.2009)se u tv-studiju, zbog raspravljanja na temu nasilja u obitelji, okupilo zbilja impozantno društvo složeno od predstavnika policije, sudaca, centra za socijalnu skrb, pa raspravljahu o mjerama koje se poduzimaju protiv nasilja u obitelji i načinu na koji rješavaju te probleme u društvu.

Nisam pozorno pratila, jer sam radila nešto drugo, ali mi je zapelo za uho kad je policajka rekla da se nasilnik nakon intervencije odvede u policijsku postaju, ako se prilikom intervencije utvrdi da je to već treće-četvrto nasilje u obitelji...Naravno da novinarka nije pitala što je sa slučajevima nasilja u obitelji prvi i drugi put.

Sljedeće što mi je zapelo za uho je kad je sutkinja govorila o visini kazni za nasilnike U OBITELJI. Veli žena da se nedjela kažnjavaju jer je neko ponašanje bilo na štetu djeteta...pa su kazne od 10.000 kn prema gore.

Meni nije jasno, oni šalju poruku da štite dijete u slučajevima postupanja na štetu djeteta, a zatim kazne obitelj nasilnika s 10.000 kn kazne, a to kao neće biti na štetu djeteta??? Naravno da voditeljica nije upitala što znači kazna od 10.000 kn za jednu obitelj, pa zaradio tu kaznu upravo sam nasilnik. Što gospoda u studiju misle, otkuda će obitelj platiti 10.000 kn, a da nije na štetu djeteta? Ako u sud ode lova od 10.000 kn, što će dijete dobiti, možda novi pc, koji mu majka nije mogla kupit, jer je obitelj morala platit ćaćinu kaznu. Meni je ta kazna potpuno apsurdna, zato jer ionako ide iz OBITELJSKE KASE. Mislite li vi stvarno da će žena prijaviti muža zbog šamarčine, ako bude znala da će morati dati dvije, pa i više plaća za tu kaznu?

Gospodo draga, nasilnika strpajte u zatvor, odmah i bez zadrške, novčane kazne ne mogu zakačiti nasilnika, već kroz zajedničku kasu po drugi put kače upravo žrtve tj. žene i djecu!

Zatim večeras opet na tv-u riječ o obiteljskom nasilju, ovaj put na tv-u časna sestra iz Doma za žrtve obiteljskog nasilja "Sveta Ana". Ta časna sestra poznata je po dobrotvornom radu na zaštiti žena i djece žrtava obiteljskog nasilja. Poziva sve nazočne na skupu, o kojem je riječ u tv-prilogu, da daju svoj doprinos borbi protiv nasilja, da daju konstruktivne prijedloge.

Meni opet pada na pamet pitanje, koje nitko ne postavlja: zašto su u Domu Sveta Ana smještene žene i djeca žrtve nasilja, dok nasilnici kod kuće normalno žive i rade? Zašto se nasilnici ne nalaze u zatvorima? Zbog čega su izolirane žrtve, a nisu izolirani nasilnici? Kakva je to poruka ovom društvu?

LJudi moji, kažnjavanje novčanim kaznama i pomaganje ženama izolacijom u sigurnim kućama, nije nikakvo rješenje! Izolirajmo nasilnike. Umjesto novčane kazne, zabranimo nasilniku pristup na 500 metara ženi i djeci, pa nek se povlači po rodbini i prijateljima, dok ne shvati što je učinio. Čim prestupi granicu od tih 500 metara, s njim u ZATVOR. Ta kazna od 500 m bi trebala biti već za prvu šamarčinu, a za drugu odmah ZATVOR, a ne privođenje u policijsku postaju na razgovor i to nakon četvrtog puta! Ne kažnjavajmo obitelj novčanom kaznom u ovoj neimaštini, omogućimo ženama i djeci život u poznatom prostoru, a nasilnici neka za svoje čine budu izolirani, ne samo od obitelji, već i od čitavog društva."


Lion queen



Post je objavljen 25.02.2009. u 08:00 sati.