Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nelinagustirna

Marketing

KNEŽEVINA "TIP-TOP"

O maloj bogatoj kneževini Monaco znamo dosta toga.
Bar mislimo da znamo.
Šta zapravo znamo? Da nas upita netko, onako iznebuha, šta bi odgovorili?
Mala samostalna državica-kneževina, kojom vlada plemićka obitelj Grimaldi na čelu s princem od Monaca (zašto nije knez?),... država gdje je prijavljen da živi Ivanišević i mnogi poznati sportaši, manekenke,...zašto? Plaćaju manje poreze državi. Monaco je još odavno (u 13-st.-čak?!) uveo nisku stopu državnog poreza da bi privukao što više svjetske bogataške svite....
tu se nalazi Monte Carlo - grad casina, kocke, glamura, luksuza...teniskih turnira, grad čijom glavnom ulicom se vozi utrka Formule 1...
Šta još znamo? Mislim da svaka djevojčica i cura zna da je lijepa glumica Grace Kelly postala princeza od Monaca jer se princ Ranier III zagledao u nju kad je s delegacijom glumaca posjetila kneževinu. Dotrčao je za njom u Hollywood i zaprosio je.( nije poznato da li je izgubila cipelicu za vrijeme kneževskog bala). Naravno, ona je rekla sudbonosno: DA, 1952.g.-a sve ostalo pripada povijesti koju su vrijedno zapisivali mnogi novinari, fotoreporteri, paparazzi.... znamo da je rodila troje djece Karolinu, Stefani i Alberta... o njima također znamo sve njihove nepodopštine, gdje se kreću, kako su obućeni, hoće li se princ oženiti i dati zakonitog nasljednika Kneževini.... Stefani je poznata kao crna ovčica koja voli cirkusante, ali i kao suputnica u automobilu kojeg je vozila njena mama Grace kada je poginula u prometnoj nesreći vozeći se strmim serpentinama iznad Monaca.... Karolina je dobra princeza koja se sretno udala, ima djecu i ponekad sa svojom jahtom svrati na Kut u viškoj luci, na riblju gozbu kod Luce....Albert je preuzeo očevo prijestolje nakon njegove smrti i sad je glavni šef u svojoj maloj državici. Živi kako mu se sviđa, bira seksualne partnere kako mu se sviđa, ima nekoliko vanbračne djece koja ne mogu naslijediti prijestolje ....na čelu je državice u kojoj je sve sređeno TIP-TOP.
I boli ga briga za nasljednike. Cijela Prinčevska palača je samo za njega i njegove poslužnike.

Image and video hosting by TinyPic

I čuvan je ko nacionalno blago, ili ko zatvorenik vrlo važnog značaja.

Image and video hosting by TinyPic

Bogatstvo i raskoš u palači nismo mogli razgledati, jer je u ovo doba godine zatvorena za znatiželjne turiste.
Vodička nam je ispričala neke važne povijesne činjenice o Monacu,
pročitajte nešto o tome ovdje

Baš je zanimljivo kako je Francois Grimaldi svojom lukavošću (nadimak Malizia znači Lukav), ali i hrabrošću, osvojio Đenovešku tvrđavu na brdu Monaco i stvorio državicu koja egzistira samostalno već 712 godina.

I koju smo mi razgledali na brzaka.
Bacili smo pogled istočno od Monegaškog brda na dio Monaca koji se zove Fontvieille i koji je nastao 70-tih godina,nasipanjem morske obale, a zahvaljujući princu Raineru III. Tu se nalazi poznati ružičnjak princeze Grace, pa ZOO vrt , pa stadion i....svašta još...

Image and video hosting by TinyPic

Zbog nedostatka zemljišta grade se višekatnice, a na njihovim terasama niču pravi vrtovi i šume, i bazeni, naravno - zar je itko sumnjao u to?

Image and video hosting by TinyPic

Požurili smo još baciti pogled istočno od Monegaškog brda na kojem je smještena palača. Tamo je zlatna košnica zvana Monte Carlo

Image and video hosting by TinyPic

Uskoro nam je naša mlada "vodička" dala slobodno i raštrkali smo se ulicama Monaco-villa

Image and video hosting by TinyPic
Mornar i ja smo požurili prema zgradi Oceanografskog muzeja.
Naime, ono što nismo znali o Monacu, a saznali smo tokom ovog posjeta je to da se u Monacu nalazi poznati Oceanografski muzej i institut za istraživanja mora kojeg je osnovao Princ Albert I, 1910. godine.
A poznati istraživač i otkrivač "Tajni mora" , kapetan Jacques-Yves Cousteau bio je tu direktor pune 32 godine (1957 - 1988)

Impozantna građevina sagrađena na stijeni tik iznad mora
Image and video hosting by TinyPic

Osnivač i pomorac istraživač Princ Albert I
Image and video hosting by TinyPic

Dragi moji, ne mogu vam opisat uzbuđenje kada smo na samom početku, sa grupom došli pred ovu zgradu i kada je "vodička" rekla što se u njoj nalazi, opisala neke izložbene eksponate i na kraju naglasila: "Ali mi nećemo poći unutra! Posjetit ćemo katedralu sv. Nikole." - kao da me polila hladnom vodom.
Sjetila sam se davnih nedjeljnjih jutara kada sam nestrpljivo iščekivala nove epizode "Tajni mora", i ronila modrim dubinama zajedno sa Cousteauom
Gledala sam grupu dječice koja je čekala na ulazu i žarko željela biti među njima. Osjećala sam se ko dijete kojemu su stavili pod nos najdraži kolač, opisali mu kako je ukusan i rekli - Ne možeš ga dobiti!

Image and video hosting by TinyPic

Ipak smo otišli, kasnije. Detalje i slike o tome kako je i šta unutra opisat ću vam u posebnom postu. Bar onaj dio koji smo uspili pogledat.
Budite stpljivi, baš kao šta sam i ja bila.
A sada pogledajte kako izgleda katedrala Svetog Nikole u Monacu.
Impozantna romanička građevina, iz 13 st. sagrađena od bijelog kamena iz La Turbia (malo misto u blizini-vidili smo ga iz busa)

Image and video hosting by TinyPic

Unutar katedrale, iza oltara nalaze se posljednja počivališta Grimaldijevih, pa tako i princa Ranirea III i slavne Grace Kelly, ili Gracie Patrizie

Image and video hosting by TinyPic

Nažalost nismo stigli prošetati najpoznatijim egzotičnim vrtom Monaca - vrt s najbrojnijim vrstama kaktusa koji je smješten na strmim liticama iznad Fontvieilla.
Evo linka sa slikama - Exotic Cactus Garden

Prije nego se strmoglavimo u Monte Carlo, uživajte malo u šetnji ovim prekrasnim parkom smještenom pored Oceanografskog muzeja, koji je kao i svi parkovi u Monacu posvećen princezi Grace.

Image and video hosting by TinyPic

Skulptura Hectora i Andomede - jedna od nekoliko skulptura u parku
Image and video hosting by TinyPic

Raskošna crvena kamelija
Image and video hosting by TinyPic

Mogu samo sanjati da će jednom i moja Aloe vera procvasti ovakvim cvatom
Image and video hosting by TinyPic

Idem malo sanjati.....










Post je objavljen 22.02.2009. u 17:14 sati.