Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijanka-vegetarijanka

Marketing

Frode Grytten: 'Medvjed koji teče'

Frode Grytten norveški je pisac i novinar. 'Medvjed koji teče' ima oko 240 stranica, ali stil je vrlo lagan da se može pročitati 50-ak stranica u vrlo kratkom vremenskom roku.

Radi se o malom norveškom mjestu Oddi u kojem se dogodi ubojstvo lokalnog skinheadsa. Osim toga, u gradu je i prihvatlište za strance koji traže azil. Među njima su i trojica Srba, koji prvi budu optuženi za ubojstvo. Cijela se zajednica diže na noge, protestiraju protiv rasizma, ali i protiv tražitelja azila (apsurd) – u biti za sve svoje probleme optužuju šaku ljudi iz prihvatilišta. Osim toga, tu je i ljubavni trokut između dva brata, jedan je policijac koji radi na slučaju, a drugi novnar koji piše o slučaju i supruge jednog od njih (policajca). Sve se još više zakomplicira kada i supruga nestaje. Na kraju se ona vraća, Srbi su pušteni iz zatvora, nema novih optuženih, iako novinar zna da se zapravo radi o lokalnim ljudima koji su počinili ubojstvo kako bi sakrili korupciju i pravi razlog za propast talionice, nekada glavnog nositelja razvitka grada Odde.

Na koricama knjige kritičar je napisao: 'Dugo već neki strani pisac nije pripovijedao jezikom koji je toliko naš!' I ja se u potpunosti slažem s ovom izjavom.


Post je objavljen 20.02.2009. u 09:02 sati.