Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maniac

Marketing

MILENA MARKOVIĆ DOBITNICA NAGRADE FONDA „TODOR MANOJLOVIĆ“ ZA 2008.

U SAGLASJU SA DELOM VELIKANA MODERNE

Drame Milene Marković, kako je obrazlaženo, obračunavaju se sa malograđanštinom i nacionalnim iluzijama, ulaze u dijalog o prevrednovanju vrednosti i postavljaju nove okvire umetničkog stvaralaštva na srpskom jeziku.

MILENA MARKOVIĆ
photo maniac

DOBITNICA nagrade Fonda „Todor Manojlović“ za moderni umetnički senzibilitet za 2008. godinu je dramaturg iz Beograda Milena Marković.

Tako je odlučio novi Upravni odbor Fonda na konstitutivnoj sednici održanoj u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ 25. januara. Na čelu Upravnog odbora je Vladislava Gordić-Petković, a članovi su Predrag Miki Manojlović, Boško Milin, Vladimir Arsenijević i Radovan Živankić.

Proglašenje je objavljeno u Beogradu u utorak, 17. februara, na rođendan Todora Manojlovića, a nagrada će biti uručena u Zrenjaninu.

U obrazloženju žirija se kaže: „Jedan od najupečatljivijih glasova naše pozorišne i poetske scene, Milena Marković je dramska spisateljica („Paviljoni“, „Šine“, „Nahod Simeon“, „Šuma blista“, „Brod za lutke“) pesnikinja (zbirke „Pas koji je pojeo sunce“, „Istina ima teranje“ i „Crna kašika“) i scenaristkinja (film „Sutra ujutro“). Njene drame igrane su u pozorištima od Beograda do Čikaga i ovenčane su nizom značajnih nagrada: Sterijinom nagradom za tekst i nagradom „Miloš Crnjanski“, a Markovićeva je i prva dobitnica Nagrade „Borislav Mihajlović – Mihiz“, koju dodeljuje Srpska čitaonica u Irigu.

- Teme disfunkcionalne porodice i razorenih nacionalnih mitova smeštaju „Nahoda Simeona“, „Šine“ i „Brod za lutke“ u tradiciju groteskne, apsurdne ali i elegične srpske drame druge polovine dvadesetog veka – obrazlaže žiri.
– No, Markovićeva je, pre svega, dominantna figura postdramskog teatra, u kome se fragmentirana vizija sveta reflektuje u razbijanju ustaljenih pozorišnih formi.

Drame Milene Marković, kako je obrazlaženo, obračunavaju se sa malograđanštinom i nacionalnim iluzijama, ulaze u dijalog o prevrednovanju vrednosti i postavljaju nove okvire umetničkog stvaralaštva na srpskom jeziku.

Teme i dometi njenog dosadašnjeg opusa u saglasju su sa umetničkim i kulturnim postignućima velikana pisane reči po kome je nagrada dobila ime: to je i opredelilo žiri Fonda „Todor Manojlović da ovoj izuzetnoj spisateljici dodeli nagradu za moderan umetnički senzibilitet.

photo gallery: "SUTRA UJUTRU" (Writer & Costume Design: Milena Marković) -->

text branka jajić/photo maniac

Post je objavljen 19.02.2009. u 23:52 sati.