Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/travarstvoo

Marketing

Mandragora ili bunovina jest moćno sredstvo za ponovnu preobrazbu. Upotrebljava se da se ljudi, preobraženi i prokleti vrate u svoje prvobitno stanje. Ta biljka (i njen korijen koji ima formu koja podsjeća na čovjeka), ima veliku ulogu u magiji, prvo zbog jakog halucinogenog efekta i čudne (čovjekolike) forme! Zbog te čudne sličnosti, nastalo je vjerovanje da Mandragora ima natprirodne moći iznad čovjekove duše i tijela, iako je analizom dokazano da sadržaj psiho-aktivnih supstancija nije veći od većine drugih biljaka.

U Egiptu, Mandragora je bila visoko cijenjena kod Faraona. Na odorama Faraona cesto se nalazi motiv od ove biljke, a u cvjetnom vijencu koji je pronađen pored Tutankamona nađeno je nekoliko upletenih stabljika Mandragore. U procesu protiv Ivane Orleanske - (Jeanne d’Arc) jedna od tužbi bila je zbog posjedovanja Mandragore!


Od davnina postoje komplicirani rituali u iskopavanju ove biljke i njenog korijena. Theophrastus piše u 3.vijeku p.n.e. da berači ove biljke naprave prvo krug u zemlji, i prvo odsijeku stablo od korijena gledajući prema istoku. Ostatak korijena iskopaju govoreći tajne formule i odigraju određeno kolo. Dva vijeka ranije, Pithagoras opisuje Mandragoru kao ,,antropomorf’ ili ,,mali čovjek". U rimsko doba kada su psiho-aktivne biljke počele da igraju važnu ulogu u magiji, u prvom vijeku nove ere, piše Flavius Josephus: da u krajevima oko Mrtvoga mora ima jedna biljka koja noću siri crvenkasto svijetlo i da se ona sakriva od ljudi.


Mitovi oko Mandragore postajali su sve čudniji, vjerovalo se da prilikom čupanja ova biljka toliko jako vrišti, da onaj koji ju čupa mora umrijeti. Kada su u mračnom srednjem vijeku ljudi počeli da sade ovu biljku u Europi, vjerovalo se da može samo rasti ispod vješala. Zato Nijemci zovu ovu biljku ,,čovječuljak sa vješala"!
Godine 1526, engleski botaničar Turner, odbio je priznati da ova biljka uvijek ima ljudsku formu i suprotstavio se narodnoj lakovjernosti u vezi priča sa iskopavanjem Mandragore.

Od ove biljke koristi se korijen (pored magične upotrebe) za pravljenje ljekovite masti protiv reume. Za magične eksperimente uzmite samo pola ili još manje od male kašičice samljevenog korijena, koji izmiješate sa nekim sokom od voća. Efekt je prijatan, i za kratko vrijeme zapadnete u dugom sanjivom transu. Plodovi-(maline) se ne jedu, jako su otrovne i ako se tvrdi da u okolini Sredozemlja nisu otrovne, i cak se od njih prave domaći specijaliteti!
No, ta biljka je ipak veoma korisna. Izdanci koji su bezopasni, uglavnom se koriste kao melem za rane i druge povrede kože. Ali ipak, veća količina ove biljke može da izazove i negativne efekte, kao što su ludilo i nesvjesnost. Također, ova biljka ima ubitačan krik koji može izazvati gluhoću, ali i mnogo teže posljedice. Koristi se u raznim napicima, a jedan od njih je napitak za oživljavanje (skamenjenih osoba).

Zadaća:

1.Za što se najčešće upotrebljava mandragora?
2.Što Flavius Josephus kaže za mandragoru?
3.Za što se koriste izdanci mandragore?
4.Koja je posljedica mandragorinog krika na čovjeka?



Get your own Chat Box! Go Large!




Post je objavljen 18.02.2009. u 19:47 sati.