Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

Milojko Pantić: "Srbi masovno navijaju za Hrvatsku"

U emisiji Mislava Togonala raspravljalo se o najavljenoj mogućnosti osnivanja zajedničke nogometne lige klubova bivše Jugoslavije.

Načelnik policijske uprave Zoran Ničeno, glavni urednik Sportskih novosti, jedinog hrvatskog dnevnog sportskog lista, Robert Šola, sportski komentator TV Srbije Milojko Pantić, splitski sportski komentator i doajen hrvatskog sportskog novinarstva Edo Pezzi, neuništivi glavni tajnik Hrvatskog nogometnog saveza, Zorislav Srebrić te u ime udruge navijača Dinama Slaven Grgac gostovali su u emisiji Otvoreno, Mislava Togonala. Zanimljiva rasprava vodila se oko najnovije ideje osnivanja zajedničke nogometne lige, takozvane " Jadranske lige" po uzoru na košarkašku NLB ligu, koja se na ovom prostoru igra još od 2001. godine.

"Hrvatska reprezentacija igra odličan nogomet "

Najviše nevjerice i očito čuđenje gostiju iz Hrvatske , posebno glavnog urednika Sportskih novosti, Roberta Šole, izazvala je izjava sportskog komentatora sa televizije Srbije, Milojka Pantića: "Kad igra Hrvatska nogometna reprezentacija u Srbiji se masovno navija za Hrvatsku ", na ovu pomalo iznenađujuću tvrdnju reagirao je Robert Šola, sa nevjericom, " nisam baš siguran, nisam stekao takav dojam " , uz podsmijeh ustvrdio je glavni urednik Sportskih novosti.

Nešto kasnije opet mu je odgovorio kolega iz srpskog studija: "nisam mislio na ovih tisuću, dvije što dolaze na utakmice, već na normalan svijet, koji više ne odlazi na nogometne stadione, a voli dobar nogomet, kako dobro igra Hrvatska reprezentacija, tko ih ne bi volio gledati, posebno jednog Luku Modrića" - konstatirao je dobro raspoloženi Pantić.

"Jugoslanenska liga među pet u Europi"

Gosti su uglavnom bili suglasni oko mogućeg formiranja zajedničke nogometne lige, klubova bivše Jugoslavije, složni kako je najvažnije razvijati vlastitu ligu u svojim državama.

Naravno Edo Pezzi nije mogao zaobići činjenicu da se ovog vikenda igra veliki derbi u Splitu, između tradicionalnih rivala Dinama i Hajduka, izrazivši zadovoljstvo atmosferom na Poljudu te oko Hajduka, Pezzi je dodao: "javljaju mi se neki prijatelji nakon trideset godina i pitaju za karte, vjerujte da je kapacitet Poljudske ljepotice 100.00 stadion bi bio pun, mi moramo njegovati i ulagati u naš nogomet u razvoj naše lige a tek onda razmišljati o nekoj zajedničkoj ligi u budućnosti".

U ovom razmišljanju Edo Pezzi imao je podršku svog kolege sa beogradske televizije, Milojka Pantića, koji je više puta ponovio kako je nostalgičan za bivšom ligom, ali samo zbog kvalitete nogometa koja se igrala u toj ligi, konstatiravši kako je jugoslavenska nogometna liga bila među prvih pet po kvaliteti u Europi, izdvojivši nekoliko klubova, pri čemu naravno nije mogao zaobiđi nekadašnju "veliku četvorku" Dinamo, Hajduk, Zvezdu, Partizan, prisjetivši se usput još nekoliko klubova, sa prostora bivše Jugoslavije.

"Zvezda se gasi"

Sam Pantić u nekoliko navrata je oštro istupio protiv ideje o formiranju zajedničke lige, uz uobičajenu tvrdnju kako još nije vrijeme, Pantić je dodao: "jednog dana kada i Srbija i Hrvatska budu članovi Europske unije, uvjeren sam da će se igrati takva liga, ali do tada nisam za takvu vrstu natjecanja".

Zanimljivo da se Milojko Pantić, stariji poznavatelji nogometa bi rekli veliki navijač beogradskih crveno-bijelih, osvrnuo sa neskrivenim sarkazmom u glasu, na trenutno velike probleme kojima je opterećen nekadašnji prvak Europe, Crvena Zvezda: " bojim se da će za nekoliko godina stadion Crvene Zvezde biti srušeni spomenik, za kojeg će Srbi moči reći, pokoj ti vječni bio srpska zvezdo, mislim da Zvezda polako nestaje, da se gasi"-naglasio je Pantić.

"Nema sigurnosnih razloga za neigranjem zajedničke lige"

Govoreći sa sigurnosnog aspekta, načelnik policijske uprave, Zoran Ničeno, poprilično sigurno ustvrdio je kako nema organizacijskih razloga da se utakmice koje sa sobom nose tako visoki rizik ne bi mogle održati, navevši čitav niz primjera iz prošlosti, između ostaloga i gostovanje Crvene Zvezde u Zaprešiću prije nekoliko godina.

Jedina sporna točka bila je kad se razgovaralo o novom zakonu o navijačima, koji policiji daje znatno veće ovlasti.

Iz udruge navijača Dinama još jednom su izrazili svije odlučno negodovanje novim zakonom, na stranu navijača, barem djelomično je stao glavni urednik Sportskih novosti, izrazivši bojazan o nedorečenosti novog zakona, te mogućoj zlouporabi, na što je reagirao načelnik policijske uprave pokušavajući razjasniti nesporazum.

Ništa od zajedničke lige

Izgleda da je prema svemu sudeći, zajednička nogometna liga klubova bivše Jugoslavije, daleka budućnost.

Iako se o njoj puno govori već nekoliko godina u ovom trenutku ni HNS, ni UEFA, a ni većina onih koji o tome odlučuju i koji sudjeluju u toj raspravi, nisu spremni podržati ovakvu inicijativu. Od novinara i navijača, do većine čelnika nogometnih klubova, zajednička liga nije dobila prolaznu ocjenu. Za većinu razlog je najprije u nedovoljnom protoku vremena, a onda i nedefinirani status koji bi ta liga donijela klubovima sudionicima, odnosno što bi klubovi dobili, a što izgubili sudjelovanjem u njoj?

Najvažnije, nije jasno koliko bi to sve koštalo i tko bi sve to platio, ako bi se jednom ušlo u takav projekt?

Javna je tajna da ovakvo jedno natjecanje u Hrvatskoj najviše podupiru upravo dva na izgled nepomirljiva čovjeka, Zdravko Mamić i Igor Štimac, ipak kako stvari stoje, put u Beograd bio je tek jedan u nizu probnih balona Vlatka Markovića, predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza.


Post je objavljen 17.02.2009. u 16:12 sati.