Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prije-braka

Marketing

Ženino pravo na ljutnju

Ljutnja ne pripada pod emocije koje priželjkujemo niti pod osobine koje želimo da posjeduje naš partner. To je nekako primitivna i sramotna emocija kod ljudi koji se ne mogu kontrolirati. Jako dugo se smatrala posve negativnom i trebalo ju prikrivati.
Ni danas izražena i nekontrolirana lujtnja ne prolaze ni na jednom mjestu.
Ipak ljutnja sama po sebi nije loša ako je kontrolirana jer realno gledajući imamo pravo bit ljuti i zdravo je za naše emotivno stanje da tu ljutnju izrazimo inače se nakuplja i pretvara u čir na želucu, visok tlak, nekontrolirane ispade i tko zna šta sve ne.
Naljutiti nas može puno stvari, osoba, situacija itd. i imamo potpuno pravo reći da se ljutimo, naravno na civiliziran način.
Ipak žensko i muško pravo iskazivanje iste emocije se uvelike razlikuju.
Muška ljutnja koja ne prelazi u agresiju ili vrijeđanje je potpuno prihvatljiva emocija, čak i u poslovnom svijetu. Šefovi mogu biti ljuti, ali ako se radi o šefici onda je ona neurotična?!
Isto je i u vezama, on može biti ljut, ali ako ona pokazuje nešto slično onda: pretjeruje, preuveličava, emotivno je nestabilna, ima menstruaciju, žutu minutu, nije normalna, pucaju ju hormoni, dramatizira, histerična, ne može se kontrolirati, muškarasta, neženstvena i još puno drugih stvari ili meni nešto posebno odbojno, ako ste ljuti zbog nečega on vam kaže da ste ljubomorni.
Za ženu kada je ljuta kažu da je neprivlačna i da si žene ne bi smjele dopustiti iskazivanje ljutnje?
Čak i ženesko poimanje iskazivanja ljutnje kod druge žene prolazi kroz isti klišej. Da li predugo razdoblje pognutih glava toliko utjecalo na poimanje nas samih?
Ako frajer napravi nešto loše ili prekine na ružan način, žena ima pravo biti ljuta, ne zbog prekida već zbog načina, ipak oni si to protumače kao da ne možemo prihvatiti što nas je ostavio pa sad "dramimo". bang
Imamo pravo biti ljute i iskazati tu ljutnju bez toga da se ti osjećaji marginaliziraju ili da nas se proglašava nestabilnima.
Moja ljutnja i njegova ljutnja su jednako vrijedna ili jednako neprihvatljiva emocija, ni manje ni više.

Post je objavljen 16.02.2009. u 18:41 sati.