Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pilotgirl

Marketing

Zrakoplov

jutro narode! eo dugo me nije bilo da sam pisala nešto o sebi ili zrakoplovstvu pa eo sad malo. ovo polugodište u zagrebu mi je puno bolje nego prvo. sretna sam i konačno ne čekam jedva vikend da idem kući il neš, neg ga jedva čekam da mogu u klub s frendovima. učlanila sam se u Modelarski avioklub Trešnjevka gdje sam upoznala neke super ljude. Išla sam s njima već jednom i na tekmu u Čeminac, ali naravno nisam ostvarila neki poseban rezultat, što nisam ni očekivala s obzirom da sam tad prvi put bacala takve modele. Sada radim model F5J, a mentor mi je jako dobar prijatelj (u srijedu će mi bit i bratić :P) Herman. I sad me dečki nagovaraju da u nedjelju idem na tekmu u Zaprešić, al ne znam kak ću kad nemam modele, a i nemam ih kad napravit jer će mi ovaj tjedan bit jako gadno u školi... Također, odlučila sam se baviti i skakanjem, tj. padobranstvom i sad sam počela trčat da steknem kondiciju, a onda ću polagat ispite i sa 16 godina mogu skakat :) . lijepo, šta ne?

što se tiče bloga... e ovak, htjela bih napravit novu temu i logo, al problem mi što nemam miš pa ne mogu s ovim sranjem na notebooku ništa fino i precizno napravit kak to treba. a ovaj me raptor od prokletih amera već živcira.... no nevermind, pričekat će to još neko vrijeme. ugl., što se tiče tekstova, neko vrijeme neću predstavljati avione kao do sada što sam, nego ću predstavljat neke osnove iz svijeta avijacije. mislim da je to bolje jer ću pisat sve na hrvatskom tako da će svatko moći razumjeti i biti će vjerojatno zanimljivije širem krugu ljudi.

eo za prvi takav post najnajnajosnovnije:

Zrakoplov

Zrakoplov je svaka naprava ili mašina koja je u stanju da se svojim vlastitim srestvima samostalno održava u zraku, tj. da lebdi ili leti. Prema osnovnim principima na kojima se zasniva moć letenja-održavanja u zraku zrakoplovi se dijele na dvije vrste:
1. zrakoplovi lakši od zraka ili statičke leteće mašine - aerostat
2. zrakoplovi teži od zraka ili dinamičke leteće mašine - aerodin

1. zrakoplovi lakši od zraka - aerostati - (baloni, diržabli (cepelin)) su oni čija je ukupna težina manja od težine istisnutog zraka i lete na prncipu zakona o aerostatičnom uzgonu.
2. zrakoplovi teži od zraka - aerodini - su oni čija je težina veća od težine istisnutog zraka i lete na osnovi postojanja aerodinamičke noseće sile (uzgona) koja se suprotstavlja djelovanju vlastite težine letjelice.

AEROSTATIČKI UZGON: je sila koja nataje razlikom specifičnih težina okolnog zraka i pogonskih fluida (toplog zraka ili plinova vodika ili helija) u radnom prostoru aerostata.
AERODINAMIČKI UZGON: je sila koja nastaje razlikom tlakova na nosećim (uzgonskim) površinama aerodina (krila, rotor) uslijed opstrojavanja zraka oko istih.

primjer aerostata:

Image and video hosting by TinyPic

primjer aerodina:

Image and video hosting by TinyPic

toliko za ovaj post.

pozdrav!

Post je objavljen 15.02.2009. u 23:06 sati.