Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rasclamba-rasomona

Marketing

U otvorenom sukobu vlasti i sindikata osnovnih i srednjih škola ne može biti dobitnika

(Dnevni komentar za 26.rujna 2003. godine)

Prosvjedni skup prosvjetara pred Vladom Hercegovačko-neretvanske županije, koji su već četiri tjedna u štrajku, udarna je današnja vijest. Jedna domaća tiskovina u svome novom broju prenijela je, pak, izjavu premijera Hercegovačko-neretvanske županije Miroslava Ćorića kako «županijska vlada neće popustiti ucjenama sindikalnih vođa». Uz to, u priopćenju vlade HNŽ-a iznesene su vrlo ozbiljne optužbe na račun sindikalnih vođa. «Smatramo nedopustivim manipuliranje djecom koju sindikati i određene političke grupacije koriste pri organiziranju skupa. Očekujemo kako će prosvjetni djelatnici napokon prepoznati da su postali instrument u rukama neodgovornih sindikalnih vođa. Također smo uvjereni kako će svekolika javnost prepoznati da je ovaj neopravdani štrajk sredstvo jedne obitelji da ucjenama ostvari neke svoje osobne ciljev» - istaknuto je, između ostalog, u vladinom priopćenju.
Borba dviju suprotstavljenih opcija u ovome procesu i dalje se, dakle, nastavlja. Pritom sindikati svoje zahtjeve javnosti predstavljaju kao socijalne, dok aktualna vlast njihovim zahtjevima želi prilijepiti političke, a sudeći po navodima iz priopćenja, i neke osobne konotacije, pa čak i optužbe za ucjenu. Otvara se i pitanje: - Ne prozivaju li se ovdje koalicijski partneri međusobno? Odnosno, ako je ovo točno, gdje onda leži stvarna bit problema ?
Prisjetimo se kako je sve otpočelo ujedinjenjem dviju mostarskih gimnazija i potpisivanjem Sporazuma o zajedničkim obrazovnim jezgrama, a nastavljeno štrajkom prosvjetnih djelatnika, poradi neispunjenja obveza od strane poslodavca, odnosno Vlade. Danas su, pak, jedinu visokoškolsku ustanovu na hrvatskom jeziku posjetili predsjednik Federacije Niko Lozančić i Dragan Vrankić, ministar financija i aktualni zamjenik federalnog premijera Dragan Vrankić. U izjavi je Lozančić još jednom naglasio kako utemeljitelji Sveučilišta u Mostaru, županije s hrvatskom većinom, još nisu izmirili svoje financijske obveze, te je stoga upitan ne samo početak slijedeće akademske godine, nego i ukupni opstanak mostarskog sveučilišta. Najave rješenja ni za jedan od ovih problema još uvijek nema na pomolu; štoviše, pristižu najave o početku novih štrajkova. Naime, sudeći prema informacijama koje možemo čuti, uskoro se može očekivati početak štrajka prosvjetnih djelatnika i u Hercegbosanskoj županiji, što će svakako dodatno zakomplicirati i onako složeno stanje na tom prostoru.
Sve ovo govori kako smo očevici jednoga vrlo slojevitog procesa u kome se više teško mogu razaznati socijalni zahtjevi od političkih interesa. Ustavnost od neustavnosti. Vladavina zakona od sveopće anarhije. Bolji poznavatelji ovdašnjih prilika ustvrdili su prije mjesec dana kako situacija su kojoj su prosvjetni djelatnici ostali kao posljednja brana ukidanju hrvatskog jezika i hrvatskih nacionalnih institucija nije dobar znak. Pritom nisu propustili naglasiti odgovornost i pojedinih hrvatskih političara zbog pristanka na proces odumiranja vlastitog jezika, te kako je ostavljanje prosvjetnih djelatnika na političkoj vjetrometini jedan sasvim nesmotren potez koji će se izroditi u nešto sasvim neočekivano.
Učenici, studenti i njihovi roditelji zasigurno su najveći gubitnici u ovome procesu. Međutim, nabrajanjem dalje uviđamo da je lista gubitnika predugačka, a dobitnika nema na vidiku. Jer, rejting političara pada, međusobno nepovjerenje raste. Nije li to i bio cilj onih struktura koje su osmislile cijeli ovaj proces, uz nagovještaj još dublje krize?


Post je objavljen 12.02.2009. u 15:50 sati.